1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. GE’den Gebze’ye akıllı trafo fabrikası

GE’den Gebze’ye akıllı trafo fabrikası

Enerji Günlüğü - General Electric (GE), Gebze Güç Transformatörleri fabrikasını, bölgedeki ilk akıllı fabrikaya dönüştürüyor. Yaklaşık 20 milyon...

GE’den Gebze’ye akıllı trafo fabrikası

Enerji Günlüğü - General Electric (GE), Gebze Güç Transformatörleri fabrikasını, bölgedeki ilk akıllı fabrikaya dönüştürüyor. Yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek “akıllandırma” operasyonu tamamlandığında fabrika yüzde 30 verimlilik artışı sağlayacak. 

Türkiye’de 68 yıldan bu yana faaliyet gösteren GE, geçtiğimiz yıl bünyesine kattığı Fransız Alstom’un Gebze’deki 48 yıldır faaliyet gösteren transformatör fabrikasını yepyeni bir çehreye büründürüyor. GE Türkiye, Gebze tesislerini Türkiye’nin ilk akıllı fabrikasına dönüştüreceğini duyurdu. Gebze’deki tesislerde düzenlenen konuya ilişkin toplantıya Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia ve GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Küresel Genel Müdürü Hakan Karadoğan katıldı. 

GELİŞMİŞ TEST LABORATUVARI 

Gebze tesislerini üretim kapasitesini de artırıp akıllı fabrikaya dönüştürme operasyonu için yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. GE Türkiye YK Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, bu tutarın yarısının, Güç Transformatörleri Fabrikası bünyesinde kurulacak Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesindeki en büyük test laboratuvarına harcanacağını belirtti. Özsoy’un verdiği bilgiye göre Gebze’deki GE Güç Transformatörleri Fabrikası, büyüklüğü ve kapsamı ile GE’nin dünya genelinde faaliyet gösteren diğer transformatör fabrikaları arasında en önemli yatırımlarından biri olma özelliği taşıyor. Toplam üretiminin yüzde 85’ini ihraç eden GE Güç Transformatörleri Fabrikası, 2015 yılında yaklaşık 250 milyon dolar ihracatla kendi alanında Türkiye ihracat şampiyonu oldu.  

NEDEN GEBZE TESİSİ SEÇİLDİ? 

GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia, dünyanın önde gelen dijital endüstriyel firması olma vizyonunun bir parçası olarak gündeme gelen ‘akıllı fabrika’ yatırımı için, dünyadaki 10 fabrika arasında neden Türkiye’de Gebze’de yer alan tesislerin seçildiğini şöyle açıkladı: 

“Buradaki yapı, global ölçekte hem inovasyon, hem girişimcilik, hem üretim performansı olarak çok ciddi başarılar elde etti. Zaten başarılı olan bir yeri neden daha iyi yapmayalım diye düşündük. Şirketin diğer organizasyonlarında da yatırımlar yapıyoruz ama bizim için bu yatırım son derece önemli.” 

VERİMLİLİK YÜZDE 30 ARTACAK

Gebze’deki fabrika, üretimin dijitalleşmesi kapsamında ekipmanlarla bilgisayarların birbiriyle konuşabileceği ve Endüstriyel İnternet sayesinde gerçek zamanlı bilgilerin paylaşılabileceği üretim konseptinin bölgedeki ilk uygulaması olacak. Akıllı Fabrika’da optimum üretim sağlamak için tasarım, üretim, tedarik zinciri ve servis ağları da birbirine bağlanacak.

GE Güç Transformatörleri Fabrikası’nın akıllı fabrikaya dönüşmesi ile birlikte, transformatör üretim sürelerinde yüzde 25, stok seviyeleri ve maliyetlerinde yüzde 20 oranında azalma, üretim verimliliğinde yüzde 3 artış ve tam zamanında teslimatta yüzde 5 oranında artış gerçekleşmesi planlanıyor. Verimlilik artışının sonraki yıllarda yüzde 30’lara varması bekleniyor.

YEREL ÜRETİME DESTEK

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, GE’nin 68 yıldır Türkiye’de yerel üretimi, ihracatı ve istihdamı desteklediğini söyledi. GE’nin bu sayede Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladığının altını çizen Özsoy 2012 yılından bu yana Türkiye’deki çalışan sayısını üç kar arttırdıkları bilgisini verdi. Geçen yıl faaliyete geçen GE Türkiye İnovasyon Merkezi ile yenilenebilir enerji, akıllı şebekeler, LED, sağlık ve yaşam bilimleri endüstrilerinde yerel inovasyonun gelişimine odaklandıklarını hatırlatan Özsoy, “Bugün de Gebze güç transformatörleri fabrikasına yapacağımız yatırımlarla hem örnek bir akıllı fabrika oluşturacağız hem de endüstriye ve Türkiye ekonomisine olan katkımızı daha üst noktalara taşıyacağız” diye konuştu. 

DAHA FAZLA SİPARİŞ ALACAK

GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Küresel Genel Müdürü Hakan Karadoğan da yeni test laboratuvarı ve orta gerilimde transformatör üretimi yatırımlarının Gebze fabrikasına yeni pazar imkanları yaratacağını ifade etti. Karadoğan, “Üretim kapasitemizin artmasıyla hizmet verdiğimiz ana pazarlardan artık çok daha fazla sipariş alabileceğiz. Ayrıca bu yatırım sektörün artan gerilim ve güç taleplerine paralel olarak daha büyük transformatörler üretmemiz için bize yeni pazarlar da açacak. İstihdam ve ihracat rakamlarımızı büyüterek, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi. 

Mehmet KARA 

Önceki ve Sonraki Haberler