1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. GE`den Türkmenistan`a 1600 MW`lik teklif

GE`den Türkmenistan`a 1600 MW`lik teklif

Enerji Günlüğü - Çalık Holding, General Electric (GE) ile birlikte Türkmenistan'a 1600 MW'lık gaz santrali kurmak için teklifte bulundu.Çalık Holding...

GE`den Türkmenistan`a 1600 MW`lik teklif

Enerji Günlüğü - Çalık Holding, General Electric (GE) ile birlikte Türkmenistan'a 1600 MW'lık gaz santrali kurmak için teklifte bulundu.

Çalık Holding bünyesindeki Gap İnşaat'ın Türkmenistan'da kuracağı gübre fabrikasının temeli atıldı. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, temel atma töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'a General Electric'in ekipman desteğiyle 1600 MW'lik bir doğalgaz çevrim santrali kurmak üzere teklifte bulundukları bilgisini paylaşan Ahmet Çalık, konunun yıl sonuna kadar netleşmesini beklediklerini söyedi.

Türkmenistan'ın elektrikteki 4500 MW'lik mevcut kurulu gücünün yaklaşık yarısını da GE ile birlikte oluşturduklarını aktaran Ahmet Çalık, "Bu yatırımla birlikte Türkmenistan'ın elektrik üretimindeki kurulu gücü yaklaşık yüzde 50 artacak" dedi.

Türkmenistan'ın doğalgazını ve petrolünü işleyip, katma değer yaratan ürünleri ihraç etme vizyonuyla hareket ettiğini aktaran Ahmet Çalık, "Türkmenistan kendi elektriğini üretebiliyor. Ayrıca Afganistan ve diğer komşu ülkelere de elektrik ihraç ediyor. Türkmenistan'da bugüne kadar petrokimya tesisi, liman, elektrik iletim-dağıtım altyapısı ve hastane yapımı işleri aldık. Türkmenistan'ın politikaları çerçevesinde buradaki işlerimiz devam edecek" diye konuştu.

Türkmenistan'da, ülkenin 2030 vizyonu çerçevesinde pek çok yatırım yapılacağını belirten Ahmet Çalık, her yıl ortalama yüzde 10-12 büyüyen Türkmenistan'ı "dünyanın en hızlı kalkınan ülkesi" olarak niteledi. Çalık, "Türkmenistan'da elektrik tüketimi de her yıl yüzde 18 artıyor" ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler