1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Gediz`i alan Elsan, güneşte büyük oyuncu olmak istiyor

Gediz`i alan Elsan, güneşte büyük oyuncu olmak istiyor

Enerji Günlüğü - Gediz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Gediz EDAŞ) özelleştirmesini kazanan Elsan (Bereket Enerji Grubu), güneş enerjisinde büyük...

Gediz`i alan Elsan, güneşte büyük oyuncu olmak istiyor

Enerji Günlüğü - Gediz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Gediz EDAŞ) özelleştirmesini kazanan Elsan (Bereket Enerji Grubu), güneş enerjisinde büyük oyuncu olmak istiyor. Grup, güneş paneli fabrikası kurup hem kendi ihtiyacını hem de sektörün talebini karşılamayı hedefliyor.
Gediz EDAŞ ihalesini kazanan, AYDEM'i de bünyesinde barındıran Elsan'ın (Bereket Grubu) patronu Ceyhan Saldanlı, Denizli Haber Sitesi'ne hedefleriyle ilgili geniş açıklamalarda bulundu. Saldanlı'nın verdiği bilgilere göre Bereket Grubu, güneş alanına da girmeye hazırlanıyor. Grup, Haziran ayında devletin güneş enerjisine yönelik 600 MW’lık ihalesine katılacak. Halen 10 ayrı bölgede güneş ölçümleri devam ediyor.
Ceyhan Saldanlı sektörün Türkiye için yeni olan bu alanına ilişkin, “Türkiye olarak güneşte geç kaldık. Önümüzdeki yıl Haziran ayında 600 MW’lık bir ihale var. Ona gireceğiz. 10 ayrı bölgede güneşi ölçüyoruz. İhaleyi aldığımız takdirde yatırımlarımızı yapacağız” dedi.

PANELLERİ KENDİLERİ ÜRETECEK
Bereket Grubu, enerji sektöründeki tecrübesiyle Türkiye’nin yeni gireceği bu alanda yalnız santrallerle değil, santrallerin yatırımlarında kullanılacak teknolojinin üretimi konusunda da iddialı bir hazırlık içinde. Bereket Grubu, bu santrallerde kullanılacak teknolojinin üretilmesi için 100 milyon liralık yatırım bedeline sahip bir fabrika kurmak için kolları sıvadı.
150 MW üretim kapasitesine sahip olarak planlanan fabrika etaplar halinde devreye girecek. Üç yıl içinde ilk etabı tamamlanacak fabrika, ileri teknoloji ve hassas üretim gerçekleştirerek güneş panellerini üretmeye başlayacak. Üretim tesisi, 150 MW kapasiteyle Türkiye’nin alanındaki en büyük yatırımı olacak. Saldanlı, tesisinin yalnızca Bereket Grubu’nun santrallerine değil, Türkiye’deki tüm oyunculara tedarik sağlayacak şekilde kurgulandığının altını çizdi.
Bereket Grubu, güneş paneli üretim tesisiyle ilgili teknoloji yatırımı konusunda Alman bir firmayla anlaşma sağladı. Yer de belirlendi. Tesisler, Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 550 dönüme yakın bir arazi üzerine kurulacak ve 150 kişiye istihdam sağlanacak.

YÜZDE 100 YERLİ ÜRETİM KAYGISI
Güneş enerjisindeki yüksek maliyetler ve teknolojinin henüz gelişme aşamasında olması gibi nedenlerin Türkiye’nin bu alana girmesini geciktirdiğine vurgu yapan Ceyhan Saldanlı, "Güneş enerjisinde AR-GE de çok önemli. Bereket Grubu olarak AR-GE’ye de giriyoruz. Güneş üretimine girmenin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Yenilebilir enerjide yerli üretim Türkiye’ye döviz sağlayacak. Bunların teçhizatını da yaparsak hem kurulumda hem de üretim safhasında yerli sermayeyle ilerlemiş oluruz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler