1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Geleceğin mühendisleri beş güneş enerjili araç üretti

Geleceğin mühendisleri beş güneş enerjili araç üretti

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu ESTU Solar Team, geliştirdiği beşinci güneş enerjili araçları Sunatolia 3’ ü dayanıklılık yarışına hazırlıyor.

Geleceğin mühendisleri beş güneş enerjili araç üretti

Enerji Günlüğü - Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu ESTU Solar Team, geliştirdiği beşinci güneş enerjili araçları Sunatolia 3’ ü dayanıklılık yarışına hazırlıyor.

Eskişehir Teknik Üniversitesi himayesinde çalışmalar yürüten  güneş enerjisiyle çalışan araba üreten proje takımı (ESTU Solar Team) şu ana kadar birbirinden farklı 5 adet güneş enerjili araç geliştirdi. Ulusal ve uluslararası yarışlarda yer almış ve birçok başarı elde etmiş olan takımın en son geliştirdiği Sunatolia 3’ ü yarış regülasyonuna göre revize ederek 2020 yılında Belçika’ da, eski Formula 1 pistinde gerçekleşecek olan dayanıklılık yarışması Ilumen European Solar Challenge’a katılmayı hedefliyor. Yarışta 24 saat boyunca güneş arabaları düşük güç tüketimi ve fantastik aerodinami ile potansiyellerini sergiliyorlar.

ESTU SOLAR TEAM BÜYÜYEN BİR AİLE

Geleceğin mühendis adaylarından oluşan takımın kaptanı Mehmet Sarıkaya çalışmalarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “1 yılı aşkın süredir liderliğini üstlendiğim ESTU Solar Team, farklı branşlarda 28 kişinin aynı amaç doğrultusunda bir araya gelip fark yaratmaya çalışmasının yanında, güçlü kökenlere dayanan takım ruhu ve yapılan işe duyulan tutkuyu sonuna kadar hissettiren, ben değil her zaman bizi düşündüren ve okuldaki teorik bilgiyi pratiğe dökerek mühendislik yapma fırsatı sağlayan, her geçen yıl mezunlarıyla ve yeni üyeleriyle büyüyen bir ailedir” ifadesini kullandı. 

TAKIMIN ÜRETTİĞİ GÜNEŞ ENERJİLİ ARABALAR 

▪ ORCA: Takımın bir yıllık multidisipliner çalışması sonucu 2007 yılında ürettiği ilk araç. Orca, Tübitak Formula-G yarışlarına 3 kez katılmış olup Türkiye dördüncülüğü elde etti. 

▪ THUNDERBIRD: 2009 yılında Thunderbird isimli ikinci aracını üreten takım, bu araçla Tübitak Formula-G yarışlarına 2 kez katılarak Türkiye ikinciliğini ve aynı zamanda Türkiye’nin “En Hafif Güneş Enerjili Aracı” ünvanını kazandı. 

▪ SUNATOLIA: Geleceğe yön veren teknolojilerin kullanılmasını yapılan araçlarla desteklemek adına ESTU Solar Team yenilikçi kabuk tasarımı ve güçlü donanımıyla “Sunatolia” adlı aracını 2011 yılında Türkiye ile buluşturdu. 2012 yılında gerçekleşen Tübitak Formula-G yarışında ikincilik elde etti. Ulusal başarılara ek olarak Avusturalya’ da 16-23 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen “World Solar Challenge” adlı dünyanın en prestijli güneş enerjili araç yarışına katıldı. 

▪ SUNATOLIA 2: ESTU Solar Team yıllar içerisinde profesyonelleşerek edindiği kazanımların üzerine yenilerini koyarak Sunatolia 2’yi üretti. 2014 yılında, Sunatolia 2 bir ilki gerçekleştirerek uluslararası yarış olan SASOL’ de ikincilik elde etti. Takım, 2015 yılında Sunatolia 2 aracı ile World Solar Challenge’ a katıldı ve yarışı eksiksiz tamamlayan ilk ve tek Türk takımı ünvanını aldı. 

SUNATOLIA 3: Sunatolia 2 aracından sonra üretilen, mühendislik tasarımı ve teknik donanım açısından daha gelişmiş olan Sunatolia 3 aracı üretildi. Takım, 2016 yılında SASOL Solar Challenge’ a katılım gösterdi. Aerodinami ve dayanıklılık açısından üretilen en başarılı araç oldu. 

Önceki ve Sonraki Haberler