1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Geleceğin rüzgar enerjisi: Uçurtma 

Geleceğin rüzgar enerjisi: Uçurtma 

Uçurtma teknolojisini kullanarak düşük maliyetli bir yenilenebilir enerji çözümü geliştiriliyor. Uçurtma enerjisinin yerdeki rüzgar santrallerine göre daha verimli ve karbon ayak izi de çok daha düşük.

Geleceğin rüzgar enerjisi: Uçurtma 

Enerji Günlüğü - Hollanda merkezli start-up şirketi Kitepower, yüksek irtifa rüzgarlarını toplayabilen hafif, ekonomik, çevre dostu ve yüksek verimlikli uçurtma enerjisi ürünü geliştirdiler.

Rüzgar enerjisinde yeni arayışlar enerji uçurtmalarını ortaya çıkardı. Rüzgar türbinlerinin ulaşamadığı yüksekliklere ulaşabilen enerji uçurtmaları ile yerde hasat edilenden yaklaşık 4,5 kat daha büyük olduğu tahmin edilen havadaki rüzgar gücünden yararlanılıyor. Uçurtma enerjisi (Kite Power), yenilenebilir enerji sektöründe  yeni nesil enerji kaynağı olarak tanımlanıyor.

Avrupa ve ABD'de yaklaşık 10 girişimin yoğunlaştığı bu yeni nesil enerji kaynağı için araştırmalar 90'lı yılların başında başladı. Araştırma, Google tarafından 10 milyon dolar yatırım aldı.

KİTEPOWER DÜNYANIN ÜCRA KÖŞELERİ İÇİN ÜRÜN GELİŞTİRDİ

Uçurtma enerjisi, düşük çevresel ayak izine sahip, uygun maliyetli bir yenilenebilir enerji çözümü olarak dikkat çekiyor. Bu alanda Hollanda merkezli bir start-up olan Kitepower dikkat çekiyor. Kitepower, mevcut rüzgar türbinlerine yenilikçi ve uygun maliyetli alternatifler geliştiren Havadan Rüzgar Enerjisi (AWE) alanında çalışan Hollanda merkezli bir girişim. Sistem, daha yüksek irtifalarda daha güçlü ve daha kalıcı rüzgarlardan yararlanarak 0,5'ten daha büyük kapasite faktörlerine ve karşılığında düşük maliyetli elektrik üretimine olanak tanıyor. 

Kitepower'ın ürünü olan 100 kW kapasiteli Kitepower Falcon, dünya çapındaki uzak toplulukların kirletici ve pahalı dizel tedarikine olan bağımlılığı azaltmaları için özel olarak tasarlandı. 24 saatten daha az bir sürede kurulumu yapılabilen bu ürünün nakliyesi de oldukça kolay. 

Ürün ayrıca aynı oranda elektrik üreten bir rüzgar santraline göre yüzde 90 daha az materyal içeriyor. Yüksek irtifa rüzgarlarını toplayabilen AWE teknolojisi, son derecede esnek ve güçlü.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

Yerdeki bir jeneratöre bağlanan uçurtma, yüksek irtifadaki hızlı rüzgarla kendi etrafında dönüyor. Yere maksimum 700 metrelik bir kablo ile bağlı olan uçurtmanın dönüşü, kablo sayesinde jeneratöre iletiliyor. Jeneratörü çeviren kablo sayesinde de elektrik elde ediliyor. Ayrıca jeneratöre çift uçurtma bağlayıp, uçurtmaların ileri geri hareketlerinden de elektrik elde üretmek mümkün.

 

Önceki ve Sonraki Haberler