1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Gelecek kış için okullara 500 bin ton kömür dağıtılacak

Gelecek kış için okullara 500 bin ton kömür dağıtılacak

2023-2024 eğitim öğretim yılında okullara 500 bin tona kadar kömür dağıtılacak.

Gelecek kış için okullara 500 bin ton kömür dağıtılacak

Enerji Günlüğü - 2023-2024 eğitim öğretim yılında okullara 500 bin tona kadar kömür dağıtılacak. 

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumlara 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı İçin Isınma Amaçlı Kömür Dağıtımına İlişkin Karar, 6992 sayılı ve 23 Mart 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe girdi. 

Buna göre 2023-2024 eğitim öğretim yılında, 81 ilde Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okul ve kurumlara azami 500.000 ton kömür dağıtılacak. İhtiyaç olursa MEB’in talebi ve Hazine ve Maliye Bakanlığının oluruyla miktar arttırılabilecek. 

Kömür dağıtımıyla ilgili MEB ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) aralarında bir protokol imzalayacaklar. TKİ söz konusu kömürü kendi üretim yaptığı sahalardan temin edecek ve kömürler TKİ’ye ait akredite laboratuvarlarda analiz edilecek. 

MEB her ilde iklim şartları ve derslik sayılarına göre il ve ilçelere ne kadar kömür verileceğini belirleyecek. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri de hangi okula ne kadar kömür ayrılacağını ihtiyaca göre belirleyecekler. 

Dağıtılan kömürler teslim edilen okul ya da kurumun ısınma ihtiyacının karşılanması dışında herhangi bir amaçla kullanılamayacak. 

Kömür dağıtımında vergi ve harçların ödenmesi ile nakliye sorumluluğu TKİ’de olacak ancak teslim noktalarını MEB belirleyecek. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) da TKİ ile yapacağı protokol ile okullar için taşınacak kömürün teslimiyle ilgili öncelik tanıyacak. 

Okullara dağıtılacak kömürün bedeli, görev bedeli olarak Hazine tarafından TKİ’ye ödenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler