1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Gelintaşı HES Projesi için ÇED Toplantısı

Gelintaşı HES Projesi için ÇED Toplantısı

Enerji Günlüğü- Yataksu Elektrik Üretim San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Rize ili İkizdere ilçesi Çakçor Deresi üzerinde yapılacak Gelintaşı Regülatörü...

Gelintaşı HES Projesi için ÇED Toplantısı

Enerji Günlüğü- Yataksu Elektrik Üretim San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Rize ili İkizdere ilçesi Çakçor Deresi üzerinde yapılacak Gelintaşı Regülatörü ve HES Projesi için ÇED Toplantısı yapılacak.

Proje için 20 Şubat 2014 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusuna ilişkin 1. İnceleme-değerlendirme toplantısı yapılacak.

YATIRIM MALİYETİ 10,6 MİLYON TL

Gelintaşı Regülatörü ve HES Projesi’nin kurulu gücü 3,45 MWm olacak olup, yatırım maliyeti ise 10,6 milyon TL olacak.

Tamamen enerji amaçlı olan proje Çakcor Dere üzerinde 2010 m. ve 1775.00 m. arasındaki düşüyü değerlendirecek. Projede yer alan yapılar; 2010.00 m talveg, 2015.00 m. kret kotundaki Gelintaşı Regülatörü, borulu iletim hattı, Yükleme Havuzu, cebri boru ve 1775.00 m kuyruksuyu kotundaki Gelintaşı HES santral binası olacak.

Dolu gövdeli serbest akışlı olarak projelendirilen Gelintaşı Regülatörü yardımıyla alınan sular, serbest çalışacak iletim borusu vasıtasıyla yükleme havuzuna iletilecek; buradan da 467.20 m uzunluğunda, 0.70 m çapındaki cebri boru yardımıyla Gelintaşı HES’e iletilecek.

İki adet pelton türbini olan, 3.45 MW kurulu gücündeki santralde türbinlenen sular, Çakcor Dere’ye bırakılacak. Gelintaşı hidroelektrik santrali ile yılda 14,36 GWh elektrik enerjisi üretilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler