1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Gelis: Türkiye`nin en önemli enerji kaynakları denizaltında

Gelis: Türkiye`nin en önemli enerji kaynakları denizaltında

Enerji Günlüğü – Siemens A.Ş. CEO’su Hüseyin Gelis, Türkiye'nin en önemli enerji kaynaklarının önümüzdeki dönemde denizlerde bulunacağını söyledi.Enerji...

Gelis: Türkiye`nin en önemli enerji kaynakları denizaltında

Enerji Günlüğü – Siemens A.Ş. CEO’su Hüseyin Gelis, Türkiye'nin en önemli enerji kaynaklarının önümüzdeki dönemde denizlerde bulunacağını söyledi.

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyesi bir grup gazeteci ile 24 Şubat Çarşamba günü Siemens’in Kartal’daki Genel Müdürlüğü’nde bir araya gelen Siemens A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, Türkiye’de çok büyük bir enerji kaynağı olduğunu düşündüğünü belirterek, "Türkiye'nin en önemli enerji kaynaklarının önümüzdeki dönemde denizlerde bulunacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

BAŞKANDAN ÜÇ ÖNEMLİ MESAJ

Türkiye'nin enerji ihtiyacı açısından çeşitlilik ve yerli kaynak kullanımının çok önemli olduğunu belirten Gelis, toplantıda Türkiye'de enerji sektörüne ilişkin üç önemli mesaj iletti.

"Enerji politikası ulusal güvenlik politikasının önemli bir parçasıdır." diyen Gelis, güvenilir ortak ve paydaşlarımızı seçmemiz gerektiğini ve bu konuda riske girme şansımızın olmadığını söyledi. Ayrıca, enerjide Türkiye'nin AB şebekesine girme stratejisi olması gerektiğinin de altını çizdi.

BÖLGENİN EN AKILLI ŞEBEKESİ TÜRKİYE'DE OLMALI

Türkiye'nin jeopolitik konumuna dikkat çeken Geliş, Türkiye'nin akıllı şebekeler konusunda vizyonu olması gerektiğini kaydetti. İlerde Avrupa'ya da bağlanacak olan şebekenin aynı zamanda Ortadoğu'da üretilecek enerjinin iletilmesinde de kullanılabileceğini belirtti.

Gelis, "Digitalleşme enerjide ne anlama geliyor. Uzaktan servis vermek, santralllerin iletişiminin sağlanması ilerde çok çok önemli olacak. Bu da akıllı şebekelerle olacak. Türkiye’nin bu konuda vizyonu olması gerekiyor. Bölgenin en akıllı şebekesi Türkiye'de olması gerekiyor. İlerde Avrupa’ya da bağlanacaktır. Önümüzdeki yıllarda Ortadoğu da elektrik üretecek ve bunu satmaya çalışacak bu konuda da Türkiye önemli. " dedi.

TÜRKİYE'DE 160. YIL

Siemens'in elektrifikasyon ve teknik anlamda 0smanlı'dan bu yana ülkeyi aydınlattığını belirten Gelis, "160 yıldır Türkiye'deyiz ve hiç ayrılmadık. Her zaman bu ülkeye inandık ve kaldık. Yabancı kökenli yerli olduk. " dedi. Yaptıkları çalışmaları da bir kitapta toplayacaklarını kaydederek, bir kaç yıl önce çalışmalarına başladıkları kitabın bu yıl yayınlanacağını ifade etti.

GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ

Güven kelimesinin çok önemli olduğunun altını çizen Gelis, 1881 yılından bu yana yüzden fazla ülkede santral kuran Siemens'in bu güveni daha ilk baştan Türkiye'de de sağladığını belirtti ve tarihten bazı örnekler verdi.

Aynı zamanda marka konusunun da çok önemli olduğunu ifade eden Gelis, "Biz markamıza çok dikkat ediyoruz. Marka bir sözdür. 'Made in Turkey' dediğimiz zaman yatırımcıların aklına ne geliyor? Ben Türkiye'nin özel sektörde bir elçisiyim diyorum. Türkiye pazarını güvenlik durumu etkiliyor. " dedi.

İNOVASYONA TÜRKİYE'DE 55 MİLYON EURO

Ancak bu güvenlik sorununu geçici olarak gördüklerini söyleyen Geliş inovasyona yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Dünya genelinde inovasyon için 4.5 milyar Euro, Türkiye'de de 55 milyon Euro yatırım yaptıkları bilgisini verdi.

Gelis, "İnovasyon konusunda Türkiye’de küçük kobileri de desteklememiz gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda üniversitelerle de çalışıyoruz. Bir kaç ay önce şirket çalışanları için de fikirleri varsa şirket olarak o elemanları destekliyoruz. Şirket bunun için 300 milyon Euro ayırdı.Türkiye de buna daha yeni başlayacağız. " ifadesini kullandı.

4.0 ENDÜSTRİ KONUSUNA ODAKLANACAĞIZ

2016 yılında 4.0 endüstri konusuna odaklanacaklarını belirten Gelis, Türkiye'de bu konuda en çok destek verenin kendileri olduğunu ifade etti. Bu konu ile ilgili önce fabrika kuracakları bilgisini vererek, "Hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Türkiye’nin standart bir 4.0 programı nasıl olabilir diye uğraşıyoruz. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyaretinde de en önemli noktalarından biriydi. Uzun vadeli düşünüyoruz. 160. yılımızda bu konuda bir şeyler yapabilirsek çok heyecan veriyor. " dedi.

ENERJİDE VERİMLİLİK GELİŞTİRİLMELİ

"Türkiye’de enerji sorununu çözmemiz için enerji verimliliği konseptinin gelişmesi gerekiyor." diyen Gelis, bunun için eğitimin önemine vurgu yaptı. Siemens olarak dünyanın en verimli santralleri hizmeti verdiklerine de değinen Gelis, Samsun'daki santralde yüzde 61 verimliliği yakaladıklarını kaydetti.

Gelis, "Yatırımcılar artık daha fazla enerji verimliliğine odaklanmış durumda. Hükümetin enerjide hükümet programına baktığımızda enerji verimliliği gibi konulara değiniliyor, bunu destekliyoruz. Ama özellikle rüzgar gibi ruhsat süreçlerinde daha önemli çalışmalar gerekiyor." dedi.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler