1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Gelişmekte olan ülkelerin petrol gelirleri yüzde 85’e kadar azalabilir

Gelişmekte olan ülkelerin petrol gelirleri yüzde 85’e kadar azalabilir

Petrol fiyatlarındaki düşük seviyelerin devam etmesi halinde gelişmekte olan ülkelerin petrol ve gaz gelirlerinin bu yıl %50 ila %85 arasında azalacağı kaydedildi. 

Gelişmekte olan ülkelerin petrol gelirleri yüzde 85’e kadar azalabilir

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatlarındaki düşük seviyelerin devam etmesi halinde gelişmekte olan ülkelerin petrol ve gaz gelirlerinin bu yıl %50 ila %85 arasında azalacağı kaydedildi. 

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ve OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, bir telefon görüşmesi yaparak mevcut petrol piyasalarını ve koronavirüs’ün piyasalara etkisini değerlendirdiler. İki lider, mevcut piyasa koşullarının devam etmesi halinde gelişmekte olan ülkelerin petrol ve gazdan elde ettikleri gelirin 2020’de %50 ila %85 arasında azalarak son 20 yılın en düşük düzeyine gerileyeceğini belirttiler.

Ekonomileri petrole dayalı gelişmekte olan ülkelerin son yaşanan krizden en fazla etkilenen kesim olacağına dikkat çeken iki lider, bu durumun özellikle sağlık ve eğitim gibi yaşamsal alanlarda kamu sektörü harcamalarını kısacağını ve önemli sosyal ve ekonomik sorunlara yol açacağını kaydettiler. 

Mevcut durumun gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisini en aza indirmenin yollarını bulmanın önemini vurgulayan liderler, konuyla ilgili olarak yakın temas halinde kalacaklarını ve petrol piyasası gelişmeleri konusunda düzenli istişarelerde bulunacaklarını teyit ettiler.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler