1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Genel Enerji ve DNO, Irak’da petrol çıkartacak

Genel Enerji ve DNO, Irak’da petrol çıkartacak

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), enerji üretimi için Türk-İngiliz ortaklı Genel Enerji ve Norveç DNO şirketi ile anlaşma...

Genel Enerji ve DNO, Irak’da petrol çıkartacak

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), enerji üretimi için Türk-İngiliz ortaklı Genel Enerji ve Norveç DNO şirketi ile anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya göre DNO ve Genel Enerji birlikte Duhok’taki Semel bölgesinde belirlenen kuyularda petrol üretimi yapacak. Çıkarılan petrolün, bölgedeki elektrik santralinin ihtiyacını da karşılaması bekleniyor.

BARZANİ, “PETROL VE GAZIMIZI GÜZEL BİR GELECEK İÇİN KULLANACAĞIZ”

Törende konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, antlaşmanın hükümetleri için önemine dikkat çekerek, “Irak petrolü, daha önce ülkenin yıkılması ve parçalanması için kullanıldı. Kimyasal saldırı, Enfal soykırımı ve 4 bin 500 köyün yıkılmasında kullanılan silahlar, petrol satışından elde edilen gelirlerle alınmıştı. Bu yüzden bu politikayı değiştirerek, petrol ve gazımızı güzel bir gelecek hazırlamak için kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Bugünlere kolay gelinmediğini vurgulayan Barzani, “2004’de bu işe başladık ve kimse bizim bu noktaya gelebileceğimize inanmıyordu. Kürdistan, üç önemli süreçten geçti. İlk yapmamız gereken şey; Kürdistan’ın, Irak anayasasında sahip olduğu hakların belirlenmesiydi. İkinci olarak Kürdistan’a gelen uluslararası şirketlerin güvencesini sağlamak için anayasaya bir madde koyduk. Bunu yaparken de çok zorluklar çektik.” dedi.

“BAĞDAT HÜKÜMETİ BİZİ ENGELLEMEK İSTEDİ”

Barzani, Bağdat hükümetinin kendilerini engellemek istediğini savunarak, şunları söyledi:

“Bağdat’ta bulunduğum süre zarfında şunu çok iyi bir şekilde anladım ki Bağdat hükümetinin amacı sorunları çözmek değil, tam tersine sorun çıkarıp durumu, kendi kontrollerine almaktı. Hergün elektriğimizi kesip, bizi kontrol altında tutmak istediler. Bağdat yönetiminin bizi her alanda kontrol etme çabası, anayasal çerçevede doğru değildir. Irak anayasası, bu hakları bize veriyor ve biz de kural ve yasalara uygun hareket ediyoruz. IKBY'e gelen şirketler, bizim anayasal çerçevede çalıştığımıza inandıkları için buradalar.”

“RÜYAMIZ PETROL VE GAZIMIZI TÜRKİYE’DEN DİĞER ÜLKELERE GÖNDERMEK”

“Büyük bir rüyamız kaldı ve o da; ülkemizin petrol ve gazını Türkiye üzerinden diğer ülkelere göndermektir” diyen Barzani, “Biz, hiçbir ülke için tehdit değiliz, Irak anayasası çerçevesinde, yasal bir zeminde bu adımları atıyoruz. Kürt, Arap ve Türklere bölgemiz içinde hizmet etmek istiyoruz. Irak’ın yeraltı kaynakları, bu ülkenin milli mirasıdır."

Barzani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin projelerini gerçekleştirmesi ve dünya standartlarını yakalayabilmesi için 30 milyar Dolar’a daha ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler