1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. GES yatırım maliyeti yüzde %35 yükselecek

GES yatırım maliyeti yüzde %35 yükselecek

Enerji Günlüğü - Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) güneş paneli ithalatına gözetim uygulamasının fotovoltaik yatırım maliyetlerini...

GES yatırım maliyeti yüzde %35 yükselecek

Enerji Günlüğü - Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) güneş paneli ithalatına gözetim uygulamasının fotovoltaik yatırım maliyetlerini yüzde 35 yükselteceğini açıkladı.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Ekonomi Bakanlığı'nın solar panel ve hücre ithalatına gözetim uygulaması getiren 2015/9 no’lu tebliğine ilişkin görüşünü açıkladı.

Tebliğ gereğince 8541.40.90.00.11 G.T.İ.P. numaralı ürünlerin ithalatında 19 Aralık 2015 tarihinden itibaren Ekonomi Bakanlığı’nca düzenlenecek "Gözetim Belgesi"nin gümrük beyannamesine eklenmesi gerekeceği, gözetim belgesi bulunmaması halinde Birim Gümrük Kıymeti'in kilogram başına 35 ABD doları üzerinden hesaplanacağı hatırlatıldı.

KURULUM MALİYETİ YÜZDE 35 ARTACAK

Bu uygulamayla güneş enerjisi santrallerinin (GES) yatırım maliyetlerinin yüzde 30 -35 oranında artacağı tahminine yer verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu biçimde yapay olarak artan maliyetler, emekleme aşamasındaki güneş enerjisi sektöründe sağlıklı rekabet ortamını olumsuz etkileyip, sektörün değer zincirinin bütün halkalarına önemli bir darbe vuracaktır."

YERLİNİN TEŞVİKİNE EVET AMA...

Açıklamada, GENSED'in güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretim sektörünün, değer zincirinin bütün halkalarında, yerli üretimine verilecek teşviklerin sektörün gelişimini güçlendirecek yönde tasarlanması ve hayata geçirilmesi konusunda yapılacak bütün çalışmalara her türlü desteği verdiği hatırlatıldı. Bu çerçevede, yerli üretimin desteklenmesi adına yapılan bu ve benzeri uygulamaların sektörün değer zincirinin bütün halkalarına olumlu katkı yapmasına yönelik çalışmalar için önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi. GENSED'in eylem takvimi şöyle:

- 26 Kasım 2015 Perşembe günü saat 14:00 de dernek binasında acil durum değerlendirme toplantısı yapılacak. Toplantı sonucunda bir komisyon oluşturulacak ve alınacak aksiyonlar için yol haritası belirlenecek.

- İlgili kurum ve kuruluşlarla (Ekonomi Bakanlığı, YEGM, İthalat Genel Müdürlüğü vb.) önümüzdeki hafta komisyon toplantısı için randevu istenecek.

... 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler