1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Giresun’da fındık kabukları yakıt olacak 

Giresun’da fındık kabukları yakıt olacak 

Bioen Biyokütle Enerji, Giresun’un Bulancak ilçesinde kuracağı tesiste günde 97 ton odun artıkları ve fındık kabuğundan pelet üretecek. 

Giresun’da fındık kabukları yakıt olacak 

Enerji Günlüğü - Bioen Biyokütle Enerji, Giresun’un Bulancak ilçesinde kuracağı tesiste günde 97 ton odun artıkları ve fındık kabuğundan pelet üretecek. 

Bioen Biyokütle Enerji Sanayi A.Ş. tarafından, Giresun İli, Bulancak İlçesi, Giresun 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 9300 m2 alanda günde maksimum 96 ton atığın işleneceği Biokütle Yakıt ve Briket Odun Mangal Kömürü Üretim, Paketleme Ve Depolama Tesisi’nin kurulması ve işletilmesi planlanıyor. 

950 bin lira değerindeki proje kapsamında, araçlarla fabrikaya getirilen tarımsal odun artıkları, ormansal odun artıkları, fındık kabuğu vb. gibi tehlikesiz atıkları öğütme ünitesinde öğütülerek direk toz haline getirilecek. Toz haline getirilen odun artıkları ve fındık kabuğu kurutma hattına gönderilerek nem içeriği % 7-12 olana kadar kurutulacak. Ardından preslenerek Odun briketi veya Fındık Kabuğu briketi ve briket mangal kömürü haline getirilecek. Daha sonra paketlenerek satışa sunulacak.

BİYOKÜTLE YAKIT NEDİR?

Biyokütle yakıt, her türlü tarımsal artık odun, endüstriyel odun artığı ve ormansal artıkların veya fındık kabuğunun kurutulup, öğütülerek talaş haline getirildikten sonra yüksek basınçla sıkıştırılmasıyla elde edilen 8 cm çapındaki yakıt türüdür. Prizmatik bir forma sahip olup, genellikle 8cm çapında 30-40cm uzunluğundadır. Odun briketi veya fındık kabuğu briketi yaklaşık %7-12 arasında nem içerir. Nem oranı az olduğu için kalorisi normal oduna göre yüksektir. Briket odun üretiminde en az 3 ayrı süreç vardır. Bu süreçler; odunsu artıkların veya fındık kabuğunun öğütülerek talaş haline getirilmesi, belirli oranda nem içerecek şekilde kurutulması, briketleme makinasında preslenip kalıplanması, soğutulması ve biten ürünlerin paketlenmesidir. Briket mangal kömürü ise odun biriketlerinin veya fındık kabuğu briketlerinin karbonizasyon kazanlarında karbonize edilerek kömürleştirilmesi ve mangal kömürü haline getirilmesiyle oluşturulur. Oluşan briket mangal kömürleri paketlenerek depolanır ve satışa sunulur. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler