1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Global Yatırım Karadağ’da işlettiği limanda GES kuracak

Global Yatırım Karadağ’da işlettiği limanda GES kuracak

Global Yatırım Holding, Karadağ’da işlettiği Port of Adria Limanı’nın 9 deposunun çatısına 5 MW’lık güneş enerjisi santrali kuruyor.

Global Yatırım Karadağ’da işlettiği limanda GES kuracak

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding, Karadağ’da işlettiği Port of Adria Limanı’nın 9 deposunun çatısına 5 MW’lık güneş enerjisi santrali kuruyor.

Liman işletmeciliği ve varlık yönetiminin yanısıra temiz ve yenilebilir enerji yatırımlarına da odaklanan Global Yatırım Holding, temiz ve yenilenebilir enerjide ilk yurtdışı yatırımını gerçekleştirerek Karadağ’da güneş enerjisi santrali kuruyor. Global Yatırım Holding iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer işletmecisi Global Ports Holding’in işlettiği Karadağ’daki Port of Adria Limanı’nda faaliyet gösterecek santral, 5MWe kurulu gücü ile ülkenin en büyük güneş enerjisi santrali olacak. 

Karadağ’daki Port of Adria Limanı’nda 9 depo çatısında toplam 66 bin metrekarelik alanda kurulacak olan santral, Holding’in yüzde 51 ortağı olduğu Barsolar tarafından kurulacak. Kurulumuna 2020 yılının ikinci çeyreğinde başlanacak ve 2020’nin ikinci yarısında faaliyete geçmesi hedeflenen santralin yıllık 6.9 milyon kWh elektrik üremiyle 2.600 konutun ihtiyacını karşılaması öngörülüyor.

ŞİRKET ALIM GARANTİSİNDEN YARARLANACAK

Global Ports Holding’in geçici imtiyazlı enerji üreticisi statüsünü almak için Karadağ Enerji Düzenleme Kurumu’na yaptığı başvuru ise kabul edildi. Şirket böylece çatılarda ürettiği elektriği 12 yıl boyunca 12 Avro-sent/kWh alım garantisiyle satacak.

LİMAN İŞLETİLEN DİĞER YERLERDE DE YATIRIMLAR YAPILACAK

Entegre iş modeli sayesinde Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyüğü olduğumuz kruvaziyer liman işletmeciliğinde kazandığımız deneyim ile kurduğumuz uluslararası bağlantıları, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendirmek için çalışıyorduk. Başta Karayipler olmak üzere liman işlettiğimiz diğer bölgelerde de temiz ve yenilenebilir enerji yatırımları hedefliyoruz. Global Yatırım Holding’in entegre iş modeli sayesinde liman işletmeciliğinde olduğu gibi hızla başarılı adımlar atacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu. 

ŞİRKETİN ENERJİ KURULU GÜCÜ YAKLAŞIK 100 MW’A ULAŞACAK

Santralin devreye girmesiyle Global Yatırım Holding’in portföyünde bulunan enerji santrallerinin kurulu gücü 97.3 MW’a ulaşacak. Kurulu gücün 43.2 MW’ını yenilenebilir enerji oluşturacak. Global Yatırım Holding, biyokütle enerji üretiminde Aydın, Şanlıurfa ve Mardin’deki santralleri ile Türkiye’de lider yatırımcılar arasında yer alıyor. Türkiye’deki ilk güneş enerjisi santrali yatırımını ise yine Mardin’de gerçekleştirdi. İştiraki Ra Solar’ın 9 MWe’lık (10,8MWp) santralinin kısmi geçici kabulü kasım ayında tamamlandı. Ko/tri jenerasyon elektrik üretimi de yapan Global Yatırım Holding, bir diğer iştiraki Naturelgaz ile CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) taşımacılığı ve dağıtımında faaliyet gösteriyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler