1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Göçmen: Güneş için teşvike ihtiyaç yok serbest piyasaya geçilmeli

Göçmen: Güneş için teşvike ihtiyaç yok serbest piyasaya geçilmeli

Naturel Enerji Genel Müdürü Cem Göçmen, güneş enerjisinde maliyetler düştüğü için teşvike ihtiyaç kalmadığını öne sürdü, sektörde serbest piyasaya dönülmesini önerdi.

Göçmen: Güneş için teşvike ihtiyaç yok serbest piyasaya geçilmeli

Enerji Günlüğü - Naturel Enerji Genel Müdürü Cem Göçmen, güneş enerjisinde maliyetler düştüğü için teşvike ihtiyaç kalmadığını öne sürdü, sektörde serbest piyasaya dönülmesini önerdi. 

Naturel Enerji Genel Müdürü Cem Göçmen, güneş enerjisinin önümüzdeki dönemde dünya elektrik üretiminde payını büyük oranda arttıracağını söyledi. Göçmen, bunun yolunun serbest piyasada ikili anlaşmaların önünü açmaktan geçtiğini vurguladı. Türkiye’de de YEKDEM’e kesinlikle ihtiyaç kalmadığını öne süren Göçmen, mevzuat açısından sektörün önünün açılması halinde Türk Lirası’na rağmen finansman konusunu çözebileceklerini ifade etti. 

"TEŞVİK BERABERİNDE CAYDIRICI UNSURLARI DA BARINDIRIYOR"

Güneşten daha ucuz, daha temiz, daha sürdürülebilir başka bir kaynak olmadığını belirten Göçmen, “Teşvik dönemi kapandı, güneşin artık maliyetleri çok düşük. Güneşin teşviğe ihtiyacı yok. Nasıl olacak bu? Tek bir yolu var; serbest piyasa. Bana hergün yatırımcılar soru soruyorlar Türkiye’nin çeşitli yerlerinden yatırımcılar: şurada arsam var güneş santrali kurmak istiyorum, bunu nasıl yapalım diye. Yapamıyorsunuz. Mevzuat önünüzü tıkamış. Eskiden teşvik verildiği için mevzuatla bu sektörün durması, yürümesine hep tanıklık ettik. Ama artık teşviğe ihtiyacımız yok. Teşviğe ihtiyacımız olmadığı halde yine mevzuatlarla duruyoruz, kalkıyoruz. YEKA konuşuluyordu, ertelendi. Şartname bir değişti, belki bir daha değişecek. Şimdi bir alım garantisi verdiğinizde alım garantisi serbest piyasa fiyatlarının altında da gerçekleşiyor artık. Dünyanın her yerinde bu örneği gördük, Türkiye’deki YEKA içindeki fiyat da serbest piyasa fiyatlarının altında bir rakam. Ama ona rağmen alım garantisi diye bir garanti verildiğinde öte yandan o paketin içinde sizi caydırıcı pek çok unsur da içine yerleşiyor bir şekilde. Tamamen serbest piyasaya dönmek bu işin tek çözücü yolu. Yani ben Türkiye’nin herhangi bir noktasında bir santral kurabilmeliyim bunu da Türkiye’nin herhangi bir noktasında bir tüketiciye doğrudan veya bir utility hizmeti veren perakende şirketi üzerinden, onunla yapacağım YETA dediğimiz bir enerji tedarik anlaşmasıyla satabilmeliyim” ifadesini kullandı. 

İtalya’nın bunu sağladığını ifade eden Göçmen, İtalya’da veya İtalya dışında daha bir çok yerde güneş projelerinin teşvik olmadan finansman bulma sorununun olmadığını belirtti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

 

Önceki ve Sonraki Haberler