1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Google gözünü Amerikan enerji sektörüne çevirdi

Google gözünü Amerikan enerji sektörüne çevirdi

Enerji Günlüğü – Dünya genelinde güneş ve rüzgar enerjisi projelerine 1 milyar dolardan fazla yatırım yapan İnternet devi Google Amerikan enerji piyasasında...

Google gözünü Amerikan enerji sektörüne çevirdi

Enerji Günlüğü – Dünya genelinde güneş ve rüzgar enerjisi projelerine 1 milyar dolardan fazla yatırım yapan İnternet devi Google Amerikan enerji piyasasında daha etkin olmayı amaçlıyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, internet arama motoru Google, elektriğin daha verimli iletimini sağlayacak araçları geliştirerek milyar dolarlık Amerikan enerji piyasasında daha etkin olmayı amaçlıyor.

Uzun zamandır temiz enerji alanında yatırımlar yapan Google, bu amacı doğrultusunda elektrik hatlarını ve diğer altyapıları yönetmek için program ve donanım oluşturmaya başladı. Google’ın enerji grubu bu konuda önderlik ediyor.

Amerikan elektrik şebekesi on yıllardır güvenilir enerji sağlıyor ancak Google ‘akıllı şebeke’nin bunu daha da geliştirebileceğini düşünüyor. Enerji ağları, konutlar ve işyerleri arasındaki sıkı iletişim sayesinde tasarruf ve enerji verimliliği sağlanabileceğini düşünüyor.

Yenilenebilir enerji daha fazla yaygınlaşmaya başladığından şebekenin daha akıllı hale gelmesi ve yenilenebilir enerjinin çok fazla ya da çok az üretim yaptığı süreçleri dengeleyebilmek için şebekenin daha akıllı ve daha esnek hale gelmesi gerekiyor.

Bütün bu düşüncelerden yola çıkan Google bazı şirketler aracılığı ile bu fikirlerini uygulamaya koymaya başladı. Ocak ayında Google ev otomasyon şirketi Nest Labs İnc’i 3.2 milyar dolara satın aldı. Opower İnc. şirketi de evlerde kullanılan enerjiyi takip eden bir donanım yapıyor ve evsahiplerinin kendi kullanım miktarlarını komşularınınkiyle karşılaştırmalarını sağlıyor.

Amerika vatandaşlarına zaten ucuz olan elektriklerini daha da ucuzlatmayı planlayan Google, bu iş için kısa bir süre önce de SunPower firması ile anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile, Google güneş enerjisi üretim panellerini satın alıp Amerikalı vatandaşlara daha ucuz bir yoldan kiralamayı amaçlıyor.