1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. GP Waste, Düzce’de atıktan yakıt türetecek

GP Waste, Düzce’de atıktan yakıt türetecek

Düzce-Gümüşova Organize Sanayi Bölgesinde günde 240 ton kapasiteli çamur kurutma tesisi ve yılda 90 bin ton üretim kapasiteli Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Tesisi kurulacak.

GP Waste, Düzce’de atıktan yakıt türetecek

Enerji Günlüğü - GP Waste Management, Düzce’de çamur susuzlaştırma faaliyeti planlıyor. Şirket ayrıca çamurlardan tehlikeli olanların işleneceği atıktan türetilmiş yakıt tesisi de kuracak. 

GP Waste Management Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi, Düzce ili, Gümüşova ilçesi Düzce-Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yürütmekte olduğu ‘Piroliz ve Gazlaştırma Yöntemi ile Mangal Kömürü, Aktif Karbon ve Elektrik Enerjisi Üretimi (10 MW)’ faaliyetine ilave olarak ‘ATY ve Çamur Susuzlaştırma' faaliyeti planlıyor. Projenin değeri 9 milyon lira olarak hesaplanıyor. 

Mevcut tesis alanı içinde 2 bin metrekarelik alanda yürütülecek çalışmada, uygunluk kontrolleri sonrası tesise kabulü gerçekleşecek çamurlar kurutma fırınına beslenecek. Neminden arındırılan atık çamurlardan tehlikeli olanlar tesiste faaliyete alınması planlanan ATY ünitesine veya izin lisans sahibi ATY firmalarına gönderilecek. Tehlikesiz olan atık çamurların ise bir kısmı çimento fabrikalarına alternatif hammadde olarak kullanılmak üzere bir kısmı da diğer sektörlerde kullanılmak üzere gönderilecek. 

ÇAMUR KURUTMA KAPASİTESİ GÜNDE 240 TON

Tesiste çamur kurutma kapasitesinin 240 ton/gün olması planlanmaktadır. Günde 120 ton tehlikeli, 120 ton tehlikesiz çamur kurutma işleminin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Tesisinin kapasitesi ise yılda 90 bin ton olacak.

ELEKTRİK KÖMÜRLEŞTİRME ÜNİTESİNDE AÇIĞA ÇIKAN SİNGAZDAN KARŞILANACAK

Planlanan ATY ve çamur susuzlaştırma faaliyetini gerçekleştirmek amacıyla enerji kullanımı tesisteki mevcut faaliyet olan kömürleştirme ünitesinden açığa çıkacak olan singazdan/safsızlıklardan karşılanacak. Açığa çıkan singaz/safsızlıklar özel boru ve valf sistemi aracılığıyla gaz sayacına ve kontrol vanasına gelecek. Buradan ise ATY ve susuzlaştırma ünitesine aktarılacak.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler