1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Greenpeace de petrol yasasına tepkili

Greenpeace de petrol yasasına tepkili

Enerji Günlüğü - Yeni Petrol Kanunu Tasarısı’na tepki gösteren Greenpeace, tasarının orman ve milli parkları petrol aramalarına açarak, doğa tahribatının...

Greenpeace de petrol yasasına tepkili

Enerji Günlüğü - Yeni Petrol Kanunu Tasarısı’na tepki gösteren Greenpeace, tasarının orman ve milli parkları petrol aramalarına açarak, doğa tahribatının önünü açacağını savundu. TBMM’deki komisyonda görüşülüp onaylanan Yeni Türk Petrol Kanunu Tasarısı pek çok kişi ve kurumun eleştirisine neden oldu. Eleştirilerin temelinde yeni kanunun doğal alanları petrol aramalarına açması yer alıyor. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Akdoğan, tasarıyla ilgili aşağıdaki değerlendirmede bulundu: “Yeni Petrol Kanunu Tasarısı’na göre, orman ve milli parklarda, ilgili mevzuata göre izin alınarak ve bedelleri ödenerek petrol arama ve işletme faaliyetleri yapılabilecek. Arayıcı veya işletmeci, arazide, sondaj dahil çeşitli yöntemlerle su aramaya ve bulunan suları kullanma hakkına da sahip olacak.”

Düzenlemenin, öncelikle Anayasa’nın 56. maddesine aykırı olduğunu dile Getiren Akdoğan, “Tabiat ve kültür değerleri, herhangi bir araştırma ve izin süreci olmaksızın koşulsuz olarak üretim için yatırımcıya devredilmektedir. Bunun, enerji ve büyüme stratejisinin bir parçası olduğu açıkça görülüyor. Bu düzenleme, orman arazisi, tarım alanı, mera alanı, kültür ve tabiat parkı gibi alanların ve su varlıklarının gözden çıkarılmasına neden olacak. Halihazırda Meclis'te bekleyen Tabiat Kanunu Tasarısı da "üstün kamu yararı" maddesiyle aramaların önünü açıyor” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler