1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Greenpeace’den Manisa’da radyasyon uyarısı

Greenpeace’den Manisa’da radyasyon uyarısı

Enerji Günlüğü - Manisa’daki Köprübaşı uranyum yataklarının bulunduğu bölgede yüksek radyasyon değerlerinin 5 yıldır yetkililer tarafından bilindiği...

Greenpeace’den Manisa’da radyasyon uyarısı

Enerji Günlüğü - Manisa’daki Köprübaşı uranyum yataklarının bulunduğu bölgede yüksek radyasyon değerlerinin 5 yıldır yetkililer tarafından bilindiği ama gerekli tedbirlerin alınmadığı iddia edildi.

Greenpeace’den yapılan basın açıklamasında,geçtiğimiz hafta normalin 140 kat üzerindeki radyasyon değeriyle gündeme gelen Manisa’nın Köprübaşı ilçesindeki radyasyon tehdidinin 2008 yılından beri yetkililer tarafından bilindiği ancak herhangi bir tedbir alınmadığı iddia edildi. Pek çok farklı rapora göre test edilen bölgedeki kuyu ve kaynak sularının yüksek düzeyde uranyum içerdiği de ifade edildi.

“Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Ahmet Saşmaz’ın 2007-2008 yılları arasında Tübitak desteğiyle hazırladığı rapor (1), Köprübaşı uranyum yatağının bulunduğu alandaki suların, uranyum açısından Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre en az on katına kadar daha fazla kirlendiğini ortaya koyuyor” denilen açıklamada, 2010 yılında hakemli bir dergide yayımlanan bir diğer bilimsel raporun, bölgedeki yeraltı suları ve toprağın uzun süreli kullanımının yerel halk sağlığı için zararlı olabileceğini ortaya koyduğu ve halk sağlığının korunması için uranyum madeninin bulunduğu bölgede yüzeydeki yeraltı sularının ve toprağın kullanılmaması gerektiğinin ifade edildiği belirtildi.

Yetkililerin beş yıl öncesinde bilgilendirilmesine rağmen, yüksek radyasyon düzeylerinin yarattığı sağlık risklerinden halkı korumak için hiçbir tedbirin alınmadığının görüldüğü de açıklamada yer alıyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı, “ Bölgede70’lerden bu yana yüksek uranyum miktarı biliniyor, hatta burada pilot bir madencilik bile yapılmış. Doğal olarak radyoaktif olan uranyumun su kaynaklarında artış gösterdiği belgelenmiş. Hakemli bir dergide yayınlanan bir makale açıkça önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini öneriyor. Buna rağmen devlet otoritelerince hiçbir önlem alınmamış olması başlı başına bir skandaldır” dedi.

BEBEKLERİN RADYASYONLU SU İÇMİŞ OLMASI KABUL EDİLEMEZ

Çocukların, bebeklerin bu suyu içmiş olmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Atıcı, ‘Bu kirliliğin örtbas edilmesi burada yaşayan insanların hayatını hiçe saymaktır. Geç kalınmış olmasına rağmen şu an bir an önce yapılması gereken, Türkiye’deki nükleer güvenlikten sorumlu kurumların bir kriz masası oluşturması, güçlü tedbirler alınması ve geniş çaplı bir araştırma yapılması. Bölgede yaşayan insanların bu suyla ilişkisi hemen kesilmeli, bu insanlara ve hayvanlarına temiz su temin edilmeli ve derhal bölgedeki halkın sağlık durumuyla ilgili araştırmalar yayınlanmalı” dedi.

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ'NDEN MANİSA İÇİN RADYASYON ALARMI!

Önceki ve Sonraki Haberler