1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Greenpeace’den termik santral eylemi

Greenpeace’den termik santral eylemi

Enerji Günlüğü - Greenpeace üyeleri Zonguldak'ta 3'üncü termik santrali kurma çalışmalarını sürdüren Eren Enerji'ye ait limana zodyak botlarla girerek...

Greenpeace’den termik santral eylemi

Enerji Günlüğü - Greenpeace üyeleri Zonguldak'ta 3'üncü termik santrali kurma çalışmalarını sürdüren Eren Enerji'ye ait limana zodyak botlarla girerek eylem yaptılar.

Greenpeace Gemisi ile sabahın erken saatlerinde İstanbul'dan Zonguldak'a gelen 21 eylemci, 2 termik santrali faaliyette olan, 3'üncüyü kurma çalışmalarını sürdüren Eren Enerji'ye ait limana 2 zodyak botla girdi.

Eylemciler limanda demirleyen gemiden kamyonlara kömür boşaltan vincin üzerine ve kömür yıkama tesisine çıkıp, 'Kömürü durdur' yazılı afişler, kömür yüklü gemiye de 'Kömür öldürür' yazısı astı.Diğer eylemciler ise liman içinde zodyak botlarla turlayıp, 'Kömürü durdur' yazılı dövizler açtı.

Eren Enerji görevlileri ile eylemciler arasında yaşanan bir dizi tartışma ve müdahalenin ardından gelen polis ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri 16 Greenpeace üyesini gözaltına aldı.

İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, Çatalağzı'nda kömürlü termik santraller nedeniyle hava kalitesinin insan sağlığını tehdit eder duruma geldiğini belirterek, "Durum buyken bu bölgede yeni santral planları yapılıyor. Bu sadece Zonguldak'ın sorunu değil. Bu, bütün Türkiye'nin sorunu. Çünkü Türkiye'de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olduğu rahatsızlıklar dramatik biçimde artacak. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı.

Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmeli. Bugün sağlığımızı ve temiz hava soluma hakkımızı korumak için bu eylemi yapıyoruz. Sağlık Bakanı'nı harekete geçmeye çağırıyoruz. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı'nın karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler