1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. GSM abonesi akıllı da elektrik abonesi saf mı?
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

GSM abonesi akıllı da elektrik abonesi saf mı?

MEHMET KARA 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik piyasasındaki serbest tüketici limitini, 2017 yılı için 3600 kilovatsaat (kWh) seviyesinden 2400 kWh’a indirdi.

Aslında elektrik sektöründe serbestleşmeyi esas alan Türkiye, bu rakamı 2015 yılında sıfırlayacaktı, yapmadı. Çünkü düzenleyici kuruluşa bu konuyu öteleme konusunda açık kapı bırakılmıştı. Ve bu kapı sonuna kadar kullanıldı ve serbest tüketici limiti hala sıfırlanmadı. Bence bunu 2015 yılında sıfırlamamak yanlıştı.

Ve şimdi de serbest tüketici limitini sıfırlamak en doğrusuydu, üçte bir oranında düşürmek değil.

Peki neden?

Oraya geçmeden önce serbest tüketici limitinin ne anlama geldiğini birazcık anlatmaya çalışalım.

Serbest tüketici demek özetle, elektriğini istediği tedarikçiden alma hakkına sahip tüketici demek.

Son bir yılda ayda ortalama 130 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyenler bu haktan yararlanabiliyordu. 2017’de bu uygulama 82 TL ve üzeri fatura ödeyenleri de kapsayacak. Hesaplamalara göre yaklaşık 8.4 milyon abone daha serbest kalacak.

Bu şu demek aslında:

Türkiye serbest bir elektrik piyasasını prensip olarak kabul etti. Çünkü elektriğin kaliteli, sürekli ve makul fiyattan tüketiciye ulaştırmanın en iyi yolunun bu olduğunu varsayıyor.

Madem öyle, serbestleşmenin tüketiciden başlaması gerekmez mi? Tıpkı elektrik dağıtım hizmetlerinde kaliteyi yükseltmek için işe tüketiciler cephesinden başlanması gibi.

Serbest tüketici limiti sıfırlanmayıp 2400 kWh’da bıraktığımıza göre. daha az elektrik tüketenleri bu işin nimetlerinden yararlanmaya layık bulmuyormuşuz gibi bir sonuç çıkıyor ortaya.

Yani aynı apartmanda Ali Bey elektriğini kendisine daha düşük fiyat veren A şirketinden alabilirken, Ayşe Hanım daha az tüketmenin cezasını mı çekecek?

EPDK’nın serbest tüketici limitini üç yıldan bu yana neden sıfırlamadığına dair ikna edici bir açıklama getirmesi gerekiyor.

Sistem ve dağıtım altyapısı buna hazır değil denilecekse, 5 yıldır hazırlanmadılarsa bunun sucu Ayşe Hanım’ın mı?

Yok, sistem çok yeni, vatandaşı kandırabilecek kötü niyetli tedarikçilerden mi korkuyorsunuz?

İyi de, tedarikçi lisansını veren de düzenleyici kurum değil mi? Madem güvenmiyorsunuz, iptal edin gitsin bu lisansları!

Bu arada, GSM sektöründe vatandaşları neyle koruyoruz? Milyonlarca cep telefonu abonesi var. Mobil telefon abonelerinin şirketler tarafından kazıklanmadığı ne malum? Bence öyle bir durum yok.

Yani vatandaş cep telefonu abonesiyken akıllı da elektrik abonesi iken mi saf, kandırılmaya açık?

Bence bu karar bir kez daha gözden geçirilmeli ve elektrikte serbest tüketici limiti bir an önce sıfırlanmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar