1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. GTM: 2016`da 64 bin MW`lik GES kurulacak

GTM: 2016`da 64 bin MW`lik GES kurulacak

Enerji Günlüğü - 2015 yılında dünya çapında 59 bin MW'lik yeni güneş enerji santrali (GES) kurulumu yapıldı, böylece toplam güç 256 bin MW'yi aştı....

GTM: 2016`da 64 bin MW`lik GES kurulacak
Enerji Günlüğü - 2015 yılında dünya çapında 59 bin MW'lik yeni güneş enerji santrali (GES) kurulumu yapıldı, böylece toplam güç 256 bin MW'yi aştı. 2016'da 64 bin MW'lik yeni kurulum bekleniyor.
 
GTM Araştırma Şirketi, 2015 yılında gerçekleştirilen ve 2016 yılında beklenen toplam güneş enerjisi kurulumlarına ilişkin bir rapor yayınladı. Rapordaki geçici verilere göre geçtiğimiz yıl toplam yeni GES kurulum rakamı bir önceki yıla göre yüzde 34'lük artışla, 59 bin MW'ye ulaştı. Böylece 2015 sonu itibariyle tüm dünyadaki toplam fotovoltaik kurulu güç rakamının 256 bin MW'ye ulaştığı hesaplandı.
 
BU YIL 64 BİN MW KURULACAK
 
Öte yandan, 2016 yılında dünya çapında solarda 64 bin MW'lik ilave güneş santrali kurulumu bekleniyor. Böylece küresel GES kurulu gücü 321 bin MW'ye ulaşacak. 2020 yılı için tahminler 800 bin MW'lik toplam kurulu güce ulaşılacağını ortaya koyuyor.
 
PARİS ZİRVESİ'NİN ETKİLERİ
 
Küresel GES kurulu gücündeki artışta Latin Amerika ve Asya ülkelerinin büyük rol oynayacağı ifade ediliyor. Ayrıca Hindistan Multi-Gigawatt projeleri ile kürsel pazardaki konumunu iyice sağlamlaştıracak. GTM Analisti Mohit Anand’a göre Paris'teki iklim zirvesinden çıkan anlaşmaın da etkisiyle GES kurulumları hızlanıyor. Birçok ülke, Paris İklim Anlaşması'nda altına imza koyduğu yükümlüklerini yerine getirmek için yenilenebilir enerjiye odaklanacak. Burada güneşe dayalı yatırımlar uygun fiyatlı ve hızlı gelişebilecek bir alan olarak öne çıkıyor.
 
TEŞVİKLERE HALA BAĞIMLI
 
GTM Araştırma Güneş Enerjisi Analisti Mohit Anand'a göre 2015 yılının dördüncü çeyreğindeki veriler, GES yatırımlarının devlet teşviklerine ne kadar bağımlı olduğunu gösterdi. Anand "Örneğin ABD nin Aralık ayında açıkladığı GES lerdeki vergi indirimlerinin uzatılması... Bu olay Hükümetlerin destekleri GES piyasalarına nasıl bir doping etkisi yaptığını gösterdi" dedi.
 
Vergi indirimlerinin uzatılmasıyla ABD'nin küresel GES pazarındaki mevcut yüzde 10’luk payını 2020 yılına kadar yüzde 20’e çıkarması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda Japonya, İngiltere ve Çin'de solar yatırımlarına yönelik teşviklerin düşeceği tahmin ediliyor. Analistlere göre bu yıl Çin ve ABD solar yatırımlarında lider ülkeler olmayı sürdürecek.

...

 

Önceki ve Sonraki Haberler