1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. GTŞ’ler avans tutarının yarısını sonraki gün ödeyecek

GTŞ’ler avans tutarının yarısını sonraki gün ödeyecek

GTŞ’ler 01 Kasım’dan itibaren avans bildirim tutarının yarısını sonraki gün ödemek zorunda olacak.

GTŞ’ler avans tutarının yarısını sonraki gün ödeyecek

Enerji Günlüğü - GTŞ’ler 01 Kasım 2022 gününden itibaren avans bildirim tutarının yarısını, bir sonraki gün ödemek zorunda olacak. Kalan yarısıyla ilgili uygulama önceki koşullarla devam edecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), 11323 sayılı ve 27 Ekim 2022 tarihli kararına göre; görevli tedarik şirketlerine (GTŞ) tanınan, günlük avans bildirim tutarını tamamen ödememe hakkı kaldırıldı. GTŞ’ler 01 Kasım 2022 tarihinden itibaren günlük avans bildirim tutarının yarısını bildirimden sonraki gün saat 15.00’e kadar ödemek zorunda olacaklar. 

Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği uyarınca görevli tedarik şirketleri; 

  • Serbest olmayan tüketiciler, 
  • Tedarikçisini seçmemiş serbest tüketiciler, 
  • Daha önce tedarikçisini seçmiş olup, tekrar görevli tedarik şirketlerinin tüzel kişilik şirketinden enerji alan serbest tüketiciler ve 
  • Serbest ve serbest olmayan tüketicilerden yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi amacıyla belirlenen tarifeler üzerinden enerji temin etmek isteyen tüketicilerle ilgili günlük avans bildirimlerini kısmen ya da tamamen ödemeyebiliyordu. 

Ödenmeyen ilgili fatura dönemine ait bakiye tutarların ödemesi, fatura son ödeme tarihine kadar gerçekleştiriliyordu. Ayrıca bakiye tutarlar için temerrüt faizi uygulanıyor; temerrüt faizi oranı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51. maddesine göre aylık %4 olarak uygulanıyor; bu kapsamdaki geç ödemelerle ilgili teminattan mahsup işlemi de yapılmıyordu. 

Yeni düzenlemeyle beraber, GTŞ’ler günlük avans bildirim tutarlarının yarısını bir sonraki gün saat 15.00’e kadar ödemek zorunda olacaklar; kalan yarısı ise gecikmeli, avans ödemeleriyle ilgili yukarıda özetlenen önceki düzenleme yine geçerli olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler