1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Gül: Irak`ın kaynakları güvenliğe katkı sunmalı

Gül: Irak`ın kaynakları güvenliğe katkı sunmalı

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın enerji kaynaklarının, dünya enerji güvenliğine daha çabuk katkı verecek bir hale getirilmesi...

Gül: Irak`ın kaynakları güvenliğe katkı sunmalı

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın enerji kaynaklarının, dünya enerji güvenliğine daha çabuk katkı verecek bir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Abdullah Gül, Atlantic Council'in düzenlediği Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2035'te Irak'ın dünya petrol üretimindeki toplam artışın yüzde 45'ini karşılayacağı tahminine değindi. Irak'ın, 2030'lu yıllarda Rusya'nın da önüne geçerek, dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı konumuna yükseleceğinin tahmin edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül "Irak, geliştirilmesi ciddi şekilde ihmal edilen doğalgaz kaynakları bakımından son derece önemli bir ülke. Buradaki doğalgaz kaynakları, aynen petrolde olduğu gibi, paralel şekilde geliştirilmeli ve dünya enerji güvenliğine daha çabuk katkı verecek hale getirilmeli" dedi.

AKDENİZ REFAH HAVZASI OLMALI

Abdullah Gül, Doğu Akdeniz'de keşfedilen ve 3.5 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen doğalgaz kaynaklarının da bölge ve uluslararası enerji dengeleri açısından büyük önem taşınığını vurguladı. Gül, söz konusu kaynakların da değerlendirilmesi için bölgenin bir refah ve işbirliği havzası haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

AVRUPA'NIN İSTİKRARINA DA DESTEK

Gül, başta Azeri gazı olmak üzere orta ve uzun vadede Kafkasya, Orta Asya ve Ortadoğu kaynaklı doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakli konusunda Türkiye'nin dahil olduğu ve geliştirdiği stratejik projelerin kendi enerji güvenliğini sağlanmasının yanı sıra, Avrupa'nın da güvenlik, istikrar ve refahının pekiştirilmesine yardımcı olacağına inandıklarını söyledi.

ÇELİŞKİ: ENERJİ FASLI AÇILMADI

Abdullah Gül Türkiye'nin bu konudaki tüm katkılarına rağmen, Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerinde tıkanan fasıllardan birinin de enerji olduğuna işaret etti. Gül, "Bu durumun, ne kadar büyük bir çelişki ve talihsizlik olduğunu vurgulamakta yarar görüyorum" diye konuştu.

NÜKLEER YENİ TEKNOLOJİYLE

Gül, Fukuşima kazasının bazı ülkeleri nükleer santrallerini kapatmaya sevk ettiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı, buna rağmen yeni nesil teknolojilerle nükleer enerjilere yatırım yapmayı sürdürme eğiliminin ağır bastığını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler