1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güldoğan: Rüzgarda yılda en az 1500 MW hedeflemeliyiz

Güldoğan: Rüzgarda yılda en az 1500 MW hedeflemeliyiz

Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, rüzgar enerjisinde Türkiye’nin yılda en az 1500 MW kurulumu hedeflemesi gerektiğini söyledi.

Güldoğan: Rüzgarda yılda en az 1500 MW hedeflemeliyiz

Enerji Günlüğü - Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, rüzgar enerjisinde Türkiye’nin yılda en az 1500 MW kurulumu hedeflemesi gerektiğini söyledi.

TÜREK’in düzenlediği Türkiye Tedarik Zincirine Genel Bakış Oturumu’nda değerlendirmelerde bulunan Ateşçelik şirketlerinden rüzgar türbini kulesi üreticisi Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, rüzgar enerjisi sektörü tedarik zincirinin pandemi döneminde gücünü kanıtladığını belirterek, gelecekte bu güçlü tedarik zincirinin kopmaması için tedbirler alınması gerektiğini ifade etti. Bunun için öncelikle güçlü bir iç pazara ihtiyaç olduğunu kaydeden Güldoğan, sektörün gelişimi açısından yılda en az 1500 MW yeni kurulum seviyesine ihtiyaç olduğunu söyledi. 

“BARDAĞI KIRMADAN GELECEĞE TAŞIMALIYIZ”

Güldoğan, küresel rüzgar enerjisi tedarik zincirinin tamamına az ya da çok erişim imkanına sahip olduklarını kaydederek, “Bardağın dolu tarafı var, azımsanacak da değil. Şimdi yapmamız gereken sadece boş tarafını doldurmak değil, aynı zamanda bardağı çatlatmadan, kırmadan geleceğe taşımamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

“TEKNOLOJİ VE REKABET SÜREKLİ ANALİZ EDİLMELİ”

Bu konuda yapılması gerekenlere değinen Güldoğan, öncelikle teknolojinin gittiği yeri ve rekabetin gittiği yeri sürekli analiz etmek gerektiğini ifade etti. Bu analizler neticesinde de gerekli inisiyatifleri alıp gerekli aksiyonları yerine getirmek gerektiğini belirtti. 

İhtiyaçlara da değinen Güldoğan, “Canlı bir iç pazara ihtiyacımız var. Bunun canlı kalacağına emin olmamız gerekiyor. Biliyorsunuz biz bu yıl 1500 MW’ı geçeceğiz. Bundan sonra her 2030’a kadar her yıl 1500 MW koyacağımızı söylesek bu herhalde tüm katılımcılar için iyimser bir tablo olur. Çünkü hepimiz 1000 MW olur inşallah diye yaşıyoruz süreci. Ama şöyle bir hesap yapmak istiyorum: 10 yıl boyunca 1500 MW koysak toplam 25 bin MW’a erişeceğiz. Bugün için İspanya 27 MW’da. Yani dolayısıyla bizim en iyimser tahminimiz İspanya’dan 10-11 yıl geride. Bunu hiçbirimizin kabul etmemesi gerekiyor. Dolayısıyla asgari 1500 MW’ın kurulmasıyla ilgili herkesin gerekli inisiyatifleri, sorumlulukları alması gerekiyor” ifadesini kullandı.  

Güldoğan, sadece Türkiye için değil, aynı zamanda küresel ortak bir vizyon olarak konulmuş Yeşil Mutabakat’ın da kendilerine yüklediği bazı sorumluluklar olduğunu belirterek, rüzgar türbini kanadı üreticisi olarak devletten teşvik beklediklerini de sözlerine ekledi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler