1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Gümüşdere`deki seralar kurtuldu

Gümüşdere`deki seralar kurtuldu

Enerji Günlüğü - Sarıyer Gümüşdere'deki 600 dönümlük tarım araziinin İSKİ'ye tahsisi mahkeme kararıyla iptal edildi.İstanbul'un en önemli yerel...

Gümüşdere`deki seralar kurtuldu

Enerji Günlüğü - Sarıyer Gümüşdere'deki 600 dönümlük tarım araziinin İSKİ'ye tahsisi mahkeme kararıyla iptal edildi.

İstanbul'un en önemli yerel sebze ve meyve kaynağı Sarıyer-Gümüşdere'deki 600 dönümlük tek parça tarım arazisinin bir bölümünün İSKİ'ye tahsis edilmesine karşı açılan davada karar çıktı. Söz konusu arazinin, tarım dışı kullanılmasının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

İstanbul’un Karadeniz kıyısında bulunan ve Avrupa yakasının pazarlarına taze sebze tedarik eden Gümüşdere'nin 600 dönümlük tek parça tarım arazisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1. sınıf (sulu özel ürün arazisi) tarım alanı olarak kabul ediliyor. Aylık Tarım ve Kültür Dergisi TARLASERA'nın haberine göre, 2011 yılında alınan kararla 79 dönümü İSKİ’ye tahsis edilen alanda "İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi" kurulması planlanıyordu. Projeye Toprak Koruma Kurulu da oybirliğiyle destek verirken, yürürlükte sera alanı olarak görülen arazi, marjinal tarım alanı olarak gösterilerek imara açılma tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı.

Gümüşdere'de uzun yıllardır tamamen kendi imkânlarıyla oluşturdukları tarla ve seralarda üretim yapan yaklaşık 650 üretici ve ailesi hem açık hem de örtü altı üretim yapıyor. Bu üreticiler Gümüşdere Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’ni kurarak hukuki sürece müdahil oldu.

Gümüşdere, 2014 Mayıs ayında Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirme kapsamına alındı. Gümüşdereli üreticiler ise özelleştirme kapsamı altında uygun şartlarda arazinin kendilerine tahsis edilmesi konusunda ısrarcı.

Önceki ve Sonraki Haberler