1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisi kabul işlemi yerel dağıtım şirketlerine bırakılmalı

Güneş enerjisi kabul işlemi yerel dağıtım şirketlerine bırakılmalı

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 6 / Ateş Uğurel) Güneşten elektrik üretecek tesislerin tüm kabul işlemlerini sadece...

Güneş enerjisi kabul işlemi yerel dağıtım şirketlerine bırakılmalı

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 6 / Ateş Uğurel) Güneşten elektrik üretecek tesislerin tüm kabul işlemlerini sadece lokal dağıtım şirketi yapmalı.

Ülkemizde özellikle öztüketim modelinde tüm bürokratik işlemleri, proje kabulu ve onayı dahil olmak üzere, SADECE bölgedeki dağıtım şirketi yapmalıdır. Özelleştirme sürecinde milyarlarca dolar bedel ödeyerek çok uzun süreliğine dağıtım haklarını alan şirketler, mutlaka küçük ölçekli güneş enerjisi santrallerinin teknik onayını yapabilecek kapasiteye sahiptirler.

Bir güneş enerjisi projesinin planlanmasından işletmeye alınmasına geçen sürede ne kadar az devlet kurumu müdahil olursa, sistem o kadar hızlı ve sağlıklı ilerler.

Türkiye'nin yüzlerce farklı bölgesinde, ilçesinde yapılacak 1kW üstü tüm uygulamalar için Ankara'dan TEDAŞ ekibinin gelmesi beklenmekte şu anda. Bunun mantıklı olmadığı çok net gözükmektedir. Üstelik kabul işlemlerinde de standart dışı bir çok olay yaşandığını uygulama şirketleri birçok defa ifade etmişlerdir.

Geçici kabul sürecinde (hele ki yaz döneminde yaşanırsa) yaşanacak 3-4 aylık gecikmeler, yatırımcının pratikte bir yıl kaybetmesine yol açmaktadır. Halbuki bölgedeki dağıtım şirketi, bölgedeki kurulumlara çok daha hızlı erişim sağlayacaktır.

Mevcut TEDAŞ ekibi eğitmen olarak yerel dağıtım şirketlerine sürekli eğitim vermelidir geçiş sürecinde.

Süreç içinde yaşanabilecek hukuki sorunlar için de EPDK hızlı, adil ve çabuk bir şekilde çözüm üretmelidir.

Başvuruların ve yine buna paralel olarak oluşabilecek şikayetlerin şeffaf ve online ortamda iletilmesi çok faydalı olacaktır.

İŞTE GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK 21 ÖNERİ!

Önceki ve Sonraki Haberler