1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisinde Türkiye AB’ye meydan okudu

Güneş enerjisinde Türkiye AB’ye meydan okudu

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun açtığı 600 MW kapasite için yapılan güneş lisansı başvurularının yatırıma dönüşmesi...

Güneş enerjisinde Türkiye AB’ye meydan okudu

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun açtığı 600 MW kapasite için yapılan güneş lisansı başvurularının yatırıma dönüşmesi halinde Türkiye güneşten elektrik üretiminde Avrupa'nın ilk 10'luk listesine doğrudan girebilecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) Güneş Enerjisi Santralı (GES) önlisans başvuruları için yaklaşık 9000 MW (9 GW) üretim kapasiteli başvuru geldi. Başvurularla sunulan ölçüm raporlarına ilişkin teknik incelemeler ise önümüzdeki günlerde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından başlatılacak.

2012 yılı sonu itibariyle Avrupa Birliği ülkelerinde güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan kurulu kapasite toplam 62 GW. Bu miktar, Türkiye’de Güneş Enerjisi Santralı önlisans başvuruları için gelen yaklaşık 9 GW’lık üretim kapasitesinin, AB’deki kurulu kapasitenin 9’da biri gibi yüksek bir oranda talep görmesi anlamını taşıyor. İspanya ve İtalya’nın ardından en çok güneşlenme potansiyeline sahip ülke konumunda olan Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretme kapasitesi oldukça yüksek.

Avrupa Birliğindeki toplam güneş enerjisi üretim kapasitesi ise 2012 sonu itibariyle şöyle sıralanıyor:

- Almanya – 32.698 MW

- İtalya – 16.361 MW

- İspanya – 4.516 MW

- Fransa – 4.027 MW

- Belçika  – 2.649 MW

- Çek Cumhuriyeti – 2.022 MW

- İngiltere – 1.657 MW

- Yunanistan – 1.543 MW

- Bulgaristan – 933 MW

- Slovakya – 517 MW

Türkiye’de ise düzenlenen ilk ihalede kontenjan 600 MW olarak belirlendi. İhale süreci sonrasında Türkiye yakın bir gelecekte Avrupa Birliği ülkelerinin güneş enerjisinden en çok elektrik üreten ülkeler ligine doğrudan girerek sıralamalarda kendisine çok kolay yer bulacak. Çünkü ayrıca, lisanssız elektrik üretiminde Türkiye'de en çok ilgi, güneşe dayalı tesislere gösteriliyor. Burada oluşacak kapasiteyle birlikte önümüzdeki yıllarda Türkiye, güneş enerjisi alanındaki yatırımlar konusunda listenin üst sıralarına doğru yükselecek.   

GÜNEŞ LİSANSLARIYLA İLGİLİ TEKNİK İNCELEMELER BAŞLIYOR

Önceki ve Sonraki Haberler