1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş santralinde yerli aksam kullanımının püf noktaları

Güneş santralinde yerli aksam kullanımının püf noktaları

Yardımcı kaynak GES için kullanılması gereken yerli aksam yerine ithal aksamların kullanılması durumunda, RES ana kaynaklı tesisin Yerli Aksam Destek Fiyatı (YADF) hakkı devam etmeyecek.

Güneş santralinde yerli aksam kullanımının püf noktaları

Enerji Günlüğü - Yardımcı kaynak GES için kullanılması gereken yerli aksam yerine ithal aksamların kullanılması durumunda, RES ana kaynaklı tesisin Yerli Aksam Destek Fiyatı (YADF) hakkı devam etmeyecek.

Hibrit Güneş Enerjisi Santrallerinin Ana Kaynakta Yerli Aksam Kullanımına Yönelik olarak sektörde en çok dile getirilen soruları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yetkilileri ile paylaşan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER, gelecekteki hibrit tesis yatırımlarına ışık tutacak ve karar süreçlerini netleştirecek yanıtları sektör temsilcileri için yayınladı.

Yayınladığı bilgi notunda yapılan lisans tadil başvurularında kullanılması planlanan yardımcı kaynağın genellikle güneş olarak tercih edildiğine dikkat çeken GÜNDER, ana kaynak olarak kullanılan RES ve JES tesislerinin işletmeye girdikleri tarihten itibaren 5 yıl süre ile YADF (Yerli Aksam Destek Fiyatı)’den faydalandığını belirtti. 

Açıklamada, “Yerli Aksam Destek Fiyatı (YADF) almaya hak kazanmış rüzgâr enerjisi santralinde yardımcı kaynak GES için Bakanlığımızca yayımlanan listede yerli kullanılması gerektiği belirtilmiş olmasına rağmen ithal olan bütünleştirici parçaların (örneğin kablo bağlantı kutusu) kullanılması durumunda, RES ana kaynaklı tesisin YADF hakkı devam etmeyecek” denildi.

BİLGİ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇECEK AÇIKLAMALAR

GÜNDER, Yerli Aksam Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle son halindeki sektör paydaşları tarafından net olarak anlaşılamayan, ve sektörde çok sayıda farklı görüş ve soru oluşturan yönetmeliğin 8. maddesinin yedinci fıkrasına şu şekilde açıklık getirdi:

- 2021 yılında yardımcı kaynak olarak GES kuran bir şirketin, ilgili tesiste 2021 yılında yardımcı kaynağında, Bakanlığımızca yayımlanan "Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisleri İle Destekleyici Kaynaklı Elektrik Üretim Tesislerinde Kullanılması Gereken Aksam/Bütünleştirici Parça Listesi"nde yer alan bütünleştirici parçalara ilave olarak kullandığı yerli bütünleştirici parça (örneğin hücre) 2022 yılında yayımlanacak listeye eklenmeyecektir. Zira yönetmelik hükümlerine göre, GES'ler için 2022 yılında yayımlanacak liste, 2021 yılında ana kaynak GES olarak kurulan ve YADF almaya hak kazanan lisanslı GES projelerine göre belirlenecek

Lisanssız GES'ler ilgili yönetmelik kapsamında bulunmadığından 2021 Yılında 30.06.2021 tarihi sonrasında işletmeye girecek olan bir lisanssız GES tesisi yine yukarıdaki listelenen bütünleştirici parçalara ek olarak başka bir bütünleştirici parça kullanırsa bu parça 2022 yılı listesine eklenmeyecek.

- Yardımcı kaynak GES tesisinin Bakanlığımızca yayımlanan "Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisleri İle Destekleyici Kaynaklı Elektrik Üretim Tesislerinde Kullanılması Gereken Aksam/Bütünleştirici Parça Listesi"ne göre tesis edilmesi, 01 Aralık 2021 tarihine kadar işletmeye alınarak kabulünün ve başvurusunun yapılması, başvurunun ve yerinde incelemenin olumlu değerlendirilmesi şartıyla, 2022 yılına sarkan kısmının da 24.06.2021 tarihinde yayınlanan listeye göre tesis edilmesi mümkün olacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler