1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güneş ve rüzgar enerjisinde yarışma esasları belirlendi

Güneş ve rüzgar enerjisinde yarışma esasları belirlendi

Enerji Günlüğü - EPDK, aynı sahada, bağlantı noktasında ve bölgede, rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere birden fazla yapılan...

Güneş ve rüzgar enerjisinde yarışma esasları belirlendi

Enerji Günlüğü - EPDK, aynı sahada, bağlantı noktasında ve bölgede, rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere birden fazla yapılan önlisans başvurularından sisteme bağlanacakları belirlemek için yapılacak yarışmaya ilişkin usul ve esasları belirledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), "Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Önlisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle, 22/9/2010 tarihli Rüzgâr Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Lisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği ve 29/5/2012 tarihli Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Lisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

BAŞVURULAR TEİAŞ’A BİLDİRİLECEK

Yönetmeliğe göre, elektrik piyasasında rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılan önlisans başvurularından EPDK tarafından yarışma yapılmak üzere TEİAŞ'a bildirilen başvurular, yarışmaya katılabilecek Rüzgar Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Santrali (RES)/Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Santrali (GES) projeleri olarak ilan edilecek.

Yarışmaya katılabilecek RES/GES projelerine ilişkin listeler, TEİAŞ'ın internet sayfasında yayımlanacak. Yarışma TEİAŞ'ın belirlediği yer, gün ve saatte yapılacak.

TEİAŞ'IN İNTERNET SAYFASINDAKİ YAYIM TARİHİ İLE TEKLİF VERME TARİHİ ARASINDAKİ SÜRE EN AZ 30 GÜN

Yarışmaya katılma hakkı elde eden şirketlere TEİAŞ tarafından belirlenen gün ve saatte teklif vermeleri için davet yazısı gönderilecek. TEİAŞ'ın internet sayfasındaki yayım tarihi ile teklif verme tarihi arasındaki süre 30 takvim gününden az olamayacak.

TEKLİFLER KAPALI ZARF İLE ALINACAK

Teklifler kapalı zarf ile alınacak ve teklif miktarı lira cinsinden rakam ve yazı ile açık olarak yazılacak. Yapılan işlemler sonucunda belirlenen en yüksek katkı payı teklifini veren şirket/şirketler sisteme bağlantı hakkı kazanacak. Yarışma sonuçları TEİAŞ tarafından EPDK'ya bildirilecek ve bağlantı hattının teknik karakteristikleri nihai olarak TEİAŞ ve/veya ilgili dağıtım şirketi tarafından belirlenecek.

BAĞLANTI HAKKI ELDE EDEN 15 GÜN İÇİNDE TEİAŞ'A BAŞVURACAK

Yarışma sonucunda sisteme bağlantı hakkı elde eden şirket, yarışma sonucunun tarafına tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde katkı payı anlaşması yapmak üzere TEİAŞ'a başvuracak. Şirketin RES/GES projesi için ödeyeceği 3 yıllık toplam katkı payı tutarı oranında yeni bir kesin ve süresiz teminat mektubunun TEİAŞ'a sunulmasından sonra yarışma aşamasında alınan teminat mektubu şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilere tutanakla iade edilecek Yarışmaya katılan şirketlere önlisans/lisans verilmesine ilişkin tüm hak ve yetkiler EPDK'ya ait olacak.

Yarışmaya katılacak şirket, RES/GES projesinin MW başına lira olarak belirlenen katkı payı tutarını, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere 3 yıl içerisinde ve yıllık eşit taksitler şeklinde TEİAŞ'a ödemeyi taahhüt edecek.

KATKI PAYI TUTARI BELİRLENMESİ

Yönetmelik çerçevesinde belirlenen ve şirket tarafından TEİAŞ'a ödenmesi taahhüt edilen MW başına lira cinsinden katkı payının proje kurulu gücü (MW) ile çarpılması sonucu toplam katkı payı tutarı belirlenecek.

Yıllık katkı payı tutarı, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren takip eden yılın ocak ayı içerisinde TEİAŞ tarafından ilgili şirkete faturalanacak ve faturanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gelir kaydedilmek üzere şirket tarafından herhangi bir taksitlendirme yapılmaksızın TEİAŞ'a ödenecek.

Yarışma sonucunda kurum tarafından önlisans verilen tüzel kişi ile TEİAŞ arasında önlisans verilme tarihinden itibaren ilk 3 ay içerisinde katkı payı anlaşması imzalanacak.

Yarışma sonucunda lisans alan şirketlerin ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmış oldukları kapasite artışı başvurularının uygun bulunması halinde, TEİAŞ ile yapmış oldukları katkı payı anlaşması daha önce imzalanan katkı payı anlaşmasındaki tutar üzerinden yeni kurulu güce göre revize edilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler