1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneşte ölçüm şartı kalksın

Güneşte ölçüm şartı kalksın

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 8) Güneş enerjisi potansiyel ölçümü zorunluluğu kalkmalı.Güneş enerjisi sektöründeki...

Güneşte ölçüm şartı kalksın

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 8) Güneş enerjisi potansiyel ölçümü zorunluluğu kalkmalı.

Güneş enerjisi sektöründeki son 20 yılın en anlamsız, en saçma uygulaması... Bu da Türkiye'deki zavallı yüzlerce potansiyel güneş enerjisi yatırımcısının güneş enerjisi santrali (GES) lisansı alabilmek için güneş enerjisi ölçümü yapma zorunluluğudur.

Birçok farklı kişiden duyduğuma göre doğru olduğunu düşünüyorum; bizzat Enerji Bakanımız Taner Yıldız bile "Bu ne gereksiz bir uygulama" demiştir. Söylemişse gayet de doğru söylemiş. Neden mi? Madde madde kısaca ve basitçe açıklayalım:

1) 30-40 yıllık uydu verileri kışın yapılan 6 aylık ölçümlerden ÇOK daha güvenlidir.

2) Sadece 1-2 km2'lik ufacık bir alan içinde 20-30 adet ölçüm direği dikmek Nasreddin Hoca'ya fıkra konusu olur. (Konya'da bu gerçek olmuştur)

3) Sadece güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu yerlerde ölçüm yapma zorunluluğu gelmiştir. Güneşin olduğunu bildiğimiz yerde güneş var mı diye ölçüm yapıyoruz.

4) Bir GES, güneşlenme miktarına bağlı olarak az üretir veya çok üretir. Bu yatırımcının riskidir, devleti ilgilendirmez. Bazı yatırımcılar belki daha düşük güneşlenme değerlerini de kabul edeceklerdir.

5) Eğer çok gerekli ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü çok gelişmiş aletlerle ölçümleri yapar, ölçüm sonuçlarını belli bedel karşılığı yatırımcılara satar, devlet de para kazanır.

6) Milyonlarca EURO yurtdışına gitmiş, yüzlerce ölçüm sistemi ithal edilerek kamu zararı yaratılmıştır.

7) Dünyanın hiçbir ülkesinde GES lisansı için ölçüm yapılmamaktadır.

8) Güneş enerjisi potansiyeli rüzgar enerjisi gibi 100-200 metre öteye gidince değişmez. Tek bir ölçüm direği ile çok geniş bir bölgenin potansiyeli tespit edilebilir. 

İŞTE GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK 21 ÖNERİ!

Önceki ve Sonraki Haberler