1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım açık deniz kısmı 2 milyar Euro`ya yapılacak

Güney Akım açık deniz kısmı 2 milyar Euro`ya yapılacak

Enerji Günlüğü - Güney Akım Açık Deniz Boru Hattının İnşaat İhalesini Saipem Kazandı. İhale tutarı yaklaşık 2 milyar Euro olacak.South Stream Transport...

Güney Akım açık deniz kısmı 2 milyar Euro`ya yapılacak

Enerji Günlüğü - Güney Akım Açık Deniz Boru Hattının İnşaat İhalesini Saipem Kazandı. İhale tutarı yaklaşık 2 milyar Euro olacak.

South Stream Transport şirketi tarafından açılan yaklaşık 2 milyar avro tutarındakiGüney Akım Açık Deniz Boru Hattının inşaatı ihalesini İtalyan şirketi Saipem kazandı.South Stream Transport şirketi CEO’su Oleg Aksyutin ile Saipem şirketi Başkan Yardımcısı Stefano Bianchi bugün Amsterdam’da sözleşmeleri imzaladılar.

Saipem ile yapılan anlaşma, hatlardan ilkinin tasarım ve inşaatının yanı sıra, hatların tamamına ait sığ deniz kısımları, kıyı geçişleri, kara çıkışı tesisleri ve ilgili diğer tesislerin inşaatını da kapsıyor.

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz üzerinden Rusya’dan Bulgaristan’a ilerleyecek 931 kilometrelik dört paralel hattan oluşacak. Hatlardan her biri, boru döşeme alanında özelleşmiş gemilerde birleştirilip ardından 2200 metreyi bulan derinlikte deniz tabanına döşenecek yetmiş beş bini aşkın borudan müteşekkil olacak.

BORU HATTININ İNŞAATINDA İKİ GEMİ KULLANILACAK

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Saipem’in hem sığ hem derin sular için uygun bir S-döşeme gemisi olan Castoro Sei gemisi ve Çok derin sular için uygun ve Karadeniz’de Mavi Akım’ın inşaatında da kullanılmış bir J-döşeme gemisi olan Saipem 7000 gemisi tarafından döşenecek.

Kıyı geçişleri için, hem Rusya hem Bulgaristan tarafında her biri bir kilometreyi aşkın uzunlukta dört mikrotünel inşa edilecek. Bu tüneller boru hattının sahil şeridinde ve sığ sularda kayda değer bir inşaat faaliyetine gerek olmaksızın inşa edilmesine olanak tanıyacak. Böylelikle Rusya ve Bulgaristan kıyılarının bütünlüğü bozulmayacak ve çevre üzerindeki etki asgariye indirilmiş olunacak.

İNŞAAT 2014 YILININ HAZİRAN AYINDA BAŞLAYACAK

Kıyı çıkışlarındaki faaliyetler 2014 yılının Haziran ayında önce Rusya, sonra Bulgaristan’daki mikrotünel yapım hazırlıklarıyla başlayacak.

Açık denizdeki inşaat faaliyetleri 2014 sonbaharında başlayacak. 2014 yılının Eylül ayında, Castoro Sei gemisinde ilk borular toplam 48 metre uzunluğunda dörtlü gruplar halinde birbirine eklemlenecek. 2014 yılının Kasım ayında, Castoro Sei gemisi Rusya sularına geçerek açık denizde boru döşemeye başlayacak. Yılsonunda, daha büyük olan S7000 gemisi boru döşeme faaliyetini devralırken, Castoro Sei Bulgaristan limanlarına dönerek boruların dörtlü gruplar halinde eklemlenmesini sürdürecek.

S7000 gemisinde, 48 metrelik dörtlü boru grupları J döşeme kulesi adı evrilen büyük bir kuleye dikey olarak yerleştirilerek boru hattı gövdesine eklemlenerek daha sonra deniz tabanına indirilecek. Bu yöntem, deniz tabanına indirme esnasında boru hattının aldığı biçime istinaden J döşeme olarak adlandırılıyor.

İlk boru hattının inşaatı 2015 yılının üçüncü çeyreğine dek sürecek. Rusya’dan Bulgaristan’a ilerleyecek ilk hat, inşaatın tamamlanmasının ardından 2015 yılının sonuna dek faaliyete geçmiş olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler