1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım Boru Hattı için ÇED süreci başladı

Güney Akım Boru Hattı için ÇED süreci başladı

EnerjiGünlüğü - Rus doğalgazını Karadeniz’in altından geçerek Avrupa’ya taşıyacak Güney Akım Projesi’nin Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesiyle...

Güney Akım Boru Hattı için ÇED süreci başladı

EnerjiGünlüğü - Rus doğalgazını Karadeniz’in altından geçerek Avrupa’ya taşıyacak Güney Akım Projesi’nin Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesiyle ilgili kısmı için ÇED Başvurusu uygun bulundu, süreç başlıyor. 

Rus South Stream Transport BV, Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Projesi’nin Türkiye bölümü için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu yaptı. Başvurunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü’nün uygun bulması ile proje için ÇED süreci başlamış oldu.

Rus şirketin en büyük hissesi yüzde 50 ile Rus şirketi OAO Gazprom’a ait. Proje’nin diğer ortakları, yüzde 20 ile İtalyan şirketi Eni S.p.A. ve yüzde 15’er hisse ile Fransız enerji şirketi EDF ve Alman şirketi Wintershall Holding GmbH (BASF Group).

ELC Group A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED başvurusu dosyasına göre, projenin Türkiye bölümünün yaklaşık maliyeti 10.56 milyar lira oldu. ÇED Başvuru dosyasına göre projenin özellikleri şöyle:

Güney Akım Projesi tamamlandığında toplam uzunluğu 2 bin 300 kilometreden fazla olacak. Karadeniz boyunca yaklaşık 930 km devam eden, birbirine paralel ve 813 mm (32 inç) çapında dört adet boru hattından oluşan Hat, Karadeniz'in Rusya kıyısındaki Anapa şehri yakınlarından başlayıp, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden de geçerek, Bulgaristan kıyısındaki Varna şehri yakınlarında kıyıya çıkacak.

İŞTE GÜNEY AKIM’ TÜRKİYE BÖLÜMÜ'NÜN TEKNİK VE KAPASİTE ÖZELLİKLERİ

- Doğuda Rusya sınırından batıda Bulgaristan sınırına dek, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde yer alan Türkiye bölümünün uzunluğu yaklaşık 470 km.

- Boru hattı en yüksek kapasiteyle çalıştırıldığında, yılda 63 bcm doğal gaz taşıyabilecek.

- Dört adet boru hattından her birinin en yüksek akış hızı yaklaşık olarak yılda 15,75 bcm ve en yüksek tasarım basıncı da 300 bar seviyelerinde olacak

- Projenin inşaat aşaması 2015 yılı sonunda, işletme süresi 2065 yılında tamamlanacak.

- Türkiye’de boruların döşeneceği deniz tabanı derinliği yaklaşık 2.021 m – 2.199 m arasında değişkenlik gösteriyor. Boru parçaları içeriden ve dışarıdan kaplanacak. İç kaplama, iç temizliği ve operasyonel gaz akış hızını artıran bir epoksi boyayla, dış kaplama ise, boru hatlarını korozyona karşı korumak için üç katmanlı polipropilenle (3LPP) yapılacak.

İlkyaz Yenidoğan

Önceki ve Sonraki Haberler