1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım öldü Trakya Gaz HUB`ı kuruluyor

Güney Akım öldü Trakya Gaz HUB`ı kuruluyor

Enerji Günlüğü - Rusya, Güney Akım Projesi'ni sona erdirdiğini açıkladı. Onun yerine Türkiye-Yunanistan sınırının Türkiye tarafına ulaşacak yeni...

Güney Akım öldü Trakya Gaz HUB`ı kuruluyor

Enerji Günlüğü - Rusya, Güney Akım Projesi'ni sona erdirdiğini açıkladı. Onun yerine Türkiye-Yunanistan sınırının Türkiye tarafına ulaşacak yeni bir hat yapılacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinden doğalgaz konusunda uzun vadeli etkileri olacak bir doğalgaz sürprizi çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyareti sırasında ülkesinin mevcut koşullar altında Güney Akım projesini yürütme çabasına devam etmeyeceğini açıkladı. Ardından Ukrayna üzerinden gaz taşıyan boru hattının yerine Türkiye'ye yeni bir hat çekileceğini ekleyen Putin, bu hattın, Türkiye Yunanistan sınırının Türkiye tarafında oluşturalacak bir gaz terminaline ulaşacağını söyledi.

Putin'in konuya ilişkin açıklamalarından bazı kısımlar şöyle:

"Mevcut koşullar altında Rusya Güney Akım'ın inşasında ısrar etmeyecek. Bence bu AB'nin çıkarlarına aykırı ama kendi kararları. Bulgaristan'ın AB'den tazminat talep etmesi gerekir bence, yılda 400 milyon avro gelirden olacaklar, ama o da kendi seçimleri. Türkiye-Yunanistan sınırında Türkiye topraklarında bir hub oluşturma kararı aldık. Güneydoğu Avrupa'ya yönelik tedarik için." 

Putin, Türkiye'ye verilen gazın fiyatında 1 Ocak 2015'ten itibaren yüzde 6indirim uygulayacaklarını, ancak bu indirim oranının, Almanya örneğinde olduğu gibi Gazprom'un devreye girmesiyle işbirliğinin derinleşmesi halinde daha da artabileceğini belirtti. .

Gazprom CEO'su Aleksey Miller ise Putin'in açıklamasının ardından bir açıklama yaparak konunun ayrıntılarına değindi. Miller'in açıklamasından satır başları:

- Güney Akım pro​jesi sona ermiştir.

- Gazprom Türkiye'ye, 14 milyar metreküpü Ukrayna'dan transit gazın yerine geçmek üzere, 63 milyar metreküp kapasitesinde yeni bir boru hattı inşa edecek.

- Türkiye'ye gidecek yeni boru hattı Yunanistan sınırında oluşturulacak ticaret merkezine (hub) yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz getirilmesine olanak sağlayacak.

- Boru hattının başlangıcı, daha önce Güney Akım için planlanan Russkaya Kompresör İstasyonu olacak.

- Gazprom, Türkiye'ye yönelik boru hattı için Rusya'da yeni bir hukuki teşekkül oluşturacak."

Önceki ve Sonraki Haberler