1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım`ın Bulgaristan ayağını Rusya finanse edecek

Güney Akım`ın Bulgaristan ayağını Rusya finanse edecek

Enerji Günlüğü - Rusya, Karadeniz'in altından geçip Avrupa'ya gaz iletecek Güney Akım doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Bulgaristan ayağının tüm...

Güney Akım`ın Bulgaristan ayağını Rusya finanse edecek

Enerji Günlüğü - Rusya, Karadeniz'in altından geçip Avrupa'ya gaz iletecek Güney Akım doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Bulgaristan ayağının tüm finansmanını sağlayacak.

Bulgaristan ziyaretinde Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski ve Ekonomi Bakanı Dragomir Stoynev İle görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aleksey Miler, Bulgaristan’daki Güney Akım Projesi için ülkeye 3,1 milyar euro yatırım yapılacağını açıkladı.

Miller, “Bulgaristan’daki Güney Akım doğalgaz boru hattının tüm inşaat süreci finanse edilecek. Rusya inşaat için hazır ve bu amaçla 3.1 milyar euro kaynak ayırdı. Projeye Bulgaristan’ın katkısı gelecekteki gaz geçişi ücretlerinden kaynaklanacak” dedi.

Bulgaristan Ekonomi Bakanı Dragomir Stovney ise Miller’ı doğrulayarak, “Güney Akım, proje bazlı finanse edilecek. Devlet desteği olmayacak, Bulgaristan halkının vergileri kullanılmayacak” açıklamasını yaptı.

İLK GAZ 2015'TE

Miller, ilk gazın Aralık 2015’te akmaya başlayacağını söyleyerek, “Güney Akım biraz gecikmeye uğradı ancak eminiz ki inşaat zamanında başlayacak” diyerek, yaşanan gecikmeyi de itiraf etmiş oldu.

Bulgar Ekonomi Bakanı Dragomir Stoynev, proje hakkındaki tüm işlemleri hızlandıracaklarını ve  Rusya İle doğrudan gaz bağlantısının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. 

Güney akım projesi, Ruz doğalgazını Güney ve Orta Avrupa’ya Ukrayna’yı es geçerek transfer etmesini sağlayan bir boru hattı. Boru hattı, Karadeniz’in zeminine döşenecek borularla inşa edilecek. Boru hattını Gazprom ile Bulgar tarafındaki holding yarı yarıya işletecek.

Önceki ve Sonraki Haberler