1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım`ın Hırvatistan ayağında mutabakat tamam

Güney Akım`ın Hırvatistan ayağında mutabakat tamam

Enerji Günlüğü - Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım Gaz Boru Hattı'nın Hırvatistan uzantısını inşa edecek...

Güney Akım`ın Hırvatistan ayağında mutabakat tamam

Enerji Günlüğü - Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım Gaz Boru Hattı'nın Hırvatistan uzantısını inşa edecek ortak girişim 2013 yılının ikinci yarısında kurulacak. Gazprom'dan yapılan açıklamaya göre, Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller başkanlığındaki Rus heyeti, 17 Ocak’ta Hırvatistan’ı ziyaret etti. Ziyarette Rus heyeti, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusic ile görüşmelerde bulundu.

KARA VE DENİZ ARAÇLARINA DOĞALGAZ
Görüşmelerde, Rusya’dan Hırvatistan’a yönelik doğalgaz tedarikine yeniden başlanması, doğalgaz çevrimli elektrik santrallerinin kurulması ve doğalgazın kara ve deniz araçlarında yakıt olarak kullanılması olasılıkları ele alındı. Ayrıca, Gazprom’un Hırvatistan’daki jeolojik araştırma ve üretim projelerine katılımı da görüşüldü.

GÜNEY AKIM'IN HIRVATİSTAN AYAĞI
Taraflar Güney Akım projesinin Hırvatistan kesimine ilişkin uygulamalar üzerinde özellikle durdular. Hırvat mevzuatının gerekli kıldığı planlama ve çevresel etki analizi süreçleri artık son aşamalarına gelmiş bulunuyor. Ziyarette Gazprom ve Hırvatistan'ın doğalgazla ilgili yetkili şirketi Plinacro, Güney Akım projesinin 2013-2016 döneminde Hırvatistan’da nasıl hayata geçirileceğine ilişkin bir Eylem Planı hazırladı. Belgede, Güney Akım’ın Hırvatistan uzantısının inşası için 2013 yılının ikinci yarısında ortak bir şirket kurulması öngörülüyor.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI 2011'DE İMZALANDI
Gazprom’un Hırvatistan’a yönelik doğalgaz tedariki 1978 yılında başladı. 1992 yılında imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma uyarınca, 2010 yılının sonuna dek Hırvatistan’a yılda 1,2 milyar metreküp doğalgaz tedarik edildi. Gazprom, doğalgaz ihracat hatlarının çeşitlendirilmesi amacıyla Karadeniz altından ilerleyerek Orta ve Güney Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarik edecek olan Güney Akım projesini hayata geçiriyor. 2010 yılı Mart ayında Rusya ve Hırvatistan arasında Hırvatistan’ın Güney Akım projesine katılımını öngören Hükümetlerarası Anlaşma, 2011 yılı Kasım ayında ise Ulusal Fizibilite Çalışması imzalandı.
Güney Akım projesinin Hırvatistan’da hayata geçirilebilmesi için, Gazprom ile yetkili Hırvat şirketi Plinacro halen ortak bir şirket kurma ve doğalgaz iletim kolunun tasarımına ilişkin belgeleri hazırlama sürecinde...

Önceki ve Sonraki Haberler