1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güney Doğu Asya’da kömür kullanımı artacak

Güney Doğu Asya’da kömür kullanımı artacak

Enerji Günlüğü - Güneydoğu Asya ülkelerinin enerji üretiminde kömür kullanımını 2040 yılına kadar artırması bekleniyor.Uluslararası Enerji Ajansı’nın...

Güney Doğu Asya’da kömür kullanımı artacak

Enerji Günlüğü - Güneydoğu Asya ülkelerinin enerji üretiminde kömür kullanımını 2040 yılına kadar artırması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tahminlerine göre, ucuz ve doğal gaza göre daha az altyapıya ihtiyaç duyan kömür kullanımı tüm iklim değişikliği kaygılarına rağmen Güneydoğu Asya ülkeleri’nde artacak. 

Güneydoğu Asya’da 2040 yılına kadar 100 GW ilave kapasite yaratılarak kömürle çalışan elektrik santrallerinin toplam kapasitesinin 160 GW seviyesine yükselmesi bekleniyor. İlave kapasitenin yüzde 40’lık bölümü ise sadece Endonezya’da kurulacak. 

BÖLGE KÖMÜR İTHAL EDECEK

Bölge ülkelerindeki kömür talebinin yılda yüzde 3,7 oranında artarak 2040 yılında 387 milyon tona ulaşması ve üretimin de yaklaşık 375 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle bölgenin net kömür ithalatçısı konumuna gelmesi bekleniyor. 

Diğer taraftan, Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci kömür tüketicisi ülke konumunu Tayland’dan yeni alan Vietnam’ın 2040 yılına gelindiğinde bölgenin en büyük ithalatçısı olacağı tahmin ediliyor. 

TEKNOLOJİ VERİMLİLİK STANDARDINI YAKALAYAMAYACAK

Kömürle elektrik üretiminde yüksek teknolojilerin kullanımındaki artışın hâlihazırda yüzde 33 olan verimliliği yüzde 38’e çıkarması bekleniyor. Ancak bu verimlilik oranı bile uluslararası standartların yakalanmasını sağlamaktan uzak bir noktada.

Önceki ve Sonraki Haberler