1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Gaz Koridoru planlanandan hızlı ilerliyor

Güney Gaz Koridoru planlanandan hızlı ilerliyor

Enerji Günlüğü - Güney Gaz Koridoru projesinin planlanandan yüzde 30-32 daha hızlı ilerlediği kaydedildi.Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Azerbaycan'ın...

Güney Gaz Koridoru planlanandan hızlı ilerliyor

Enerji Günlüğü - Güney Gaz Koridoru projesinin planlanandan yüzde 30-32 daha hızlı ilerlediği kaydedildi.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Azerbaycan'ın Şahdeniz yatağından çıkartılarak, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılacak doğalgaz projesi olan Güney Gaz Koridoru çalışmalarının planlanandan daha hızlı ilerlediğini ve programın yüzde 30-32 oranında önünde seyrettiğini açıkladı.

Amaçlarının önümzdeki beş yıl içinde Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını başlatmak olduğunu belirten Aliyev, projenin son bitiş tarihini 2020 olarak yeniden teyit etti.

Aliyev, mevcut durumda çalışmaların Bakü'den Tiflis üzerinden Erzurum'a gaz taşıyacak olan Güney Kafkas Boru Hattı'nın genişletilmesi üzerinde odaklandığı söyledi. Aliyev ayrıca, Sangaçal Terminali'nin modernizasyonunun tamamlandığı bilgisini de verdi.

Bu ayın başında Azerbaycan devlet enerji şirketi SOCAR, Norveç enerji şirketi Statoil'in Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı'nda bulunan % 15 oranındaki hissesini Malezyalı Petronas'a satmasının ardından, şirketin yerini almıştı. Socar ayrıca, Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi AGSC'nin işletmeciliğini de almıştı.

TANAP'ın bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesi AB ülkelerinin doğalgaz teminine yönelik en önemli projelerden biri olarak kabul ediliyor. Azerbaycan'ın Şahdeniz yatağından çıkartılarak, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılacak doğalgaz projesi, hem Avrupa'nın enerji güvenliği, hem de bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi bakımından büyük öneme sahip. 45 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahip olan Güney Gaz Koridoru projesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de ifadesiyle Avrupa'nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştirebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler