1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Kıbrıs`ta gaz pazarlığı!

Güney Kıbrıs`ta gaz pazarlığı!

Enerji Günlüğü - Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Güney Kıbrıs'taki gelişmelerde Rusya'nın da oyuna girmesine ilişkin, "Moskova'nın...

Güney Kıbrıs`ta gaz pazarlığı!

Enerji Günlüğü - Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Güney Kıbrıs'taki gelişmelerde Rusya'nın da oyuna girmesine ilişkin, "Moskova'nın çizgisi kesinlikle Kıbrıs'ın güneyinde bir doğalgaz anlaşmasıyla kesişecek. Rusya, bir şey almadan bir şey vermez" dedi. Moskova'ya giden Maliye Bakanı Mihalis Sarris'in açıklamalarının ardından süreci değerlendiren uzmanlara göre Avrupa'dan umudunu kesen ve borç yükü giderek artan Güney Kıbrıs'ın doğal kaynaklarını ve bankalarını Rusya'ya satmak için bir dizi görüşme yapıyor.

"Güney Kıbrıs ve Rusya sıkı bir pazarlığa çoktan başladı" diyen Ash, Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris'in Moskova'da yaptığı görüşmeleri oldukça yapıcı geçtiği yönündeki açıklamalarını anımsattı. Ash, "Eğer Moskova masaya kartlarını koyuyorsa, böyle bir durumda bir kurtarma finansmanı halinde sizin teklif edebileceğiniz bir şey olmalı. Moskova'nın çizgisi kesinlikle Kıbrıs'ın güneyinde bir doğalgaz anlaşmasıyla kesişecek. Rusya, birşey almadan birşey vermez" dedi.

Rusya'nın ekonomik sıkıntı içerisinde olan başka ülkelerle de benzeri bir çıkar ilişkisi kurduğunu hatırlatan Ash, daha önce Beyaz Rusya, Ukrayna, İzlanda ve Sırbistan'la da sürecin bu şekilde geliştiğini kaydetti. "Rusya için asıl büyük oyun Güney Kıbrıs'ın açıklarında yer alan doğalgaz sahalarının kontrol edilmesidir" diyen Timothy Ash, bu anlamda Moskova'nın öncelikle bölgenin ne kadarlık bir doğalgaz rezervi olduğundan emin olmak isteyeceğini söyledi.

 

BANKA PAZARLIĞI

Londra merkezli Capital Economics'in Avrupa Bölgesi Ekonomist Ben May de, Güney Kıbrıs'ın giderek Rusya seçeneğine daha çok ağırlık verebileceğini belirterek, "Rusya'dan 6 milyar avroluk bir kredi alınsa bile bu mevcut borçluluk oranını kontrol edilemez, sürdürülemez bir seviyeye çıkaracaktır. Bu durumda Rusya'nın Kıbrıs bankacılık sistemine yatırım yapması gerekebilir. Hatta belki de bazı varlık alımları yapmak durumunda kalacak. Bunların her ikisi de olası seçenekler. Herşeye rağmen zaten hali hazırda Güney Kıbrıs'a daha önce 2,5 milyar avro kredi veren Rusya, sisteme 6 milyar Avro yatırım yapmak konusunda temkinli olabilir" şeklinde konuştu.

Bu arada Ekathimerini Gazetesi de Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'nin kurtarma paketini oy birliği ile güçlü bir şekilde reddetmesiyle, 5,8 milyar avroluk kaynak arayışını Rus yatırımcılar yoluyla elde etmeye çalıştığını iddia etti. Gazetenin iddiasına göre, Rus yetkililerle Güney Kıbrıs'ın önde gelen bankalarından Kıbrıs Popular Bank'ı (Laiki) satın almak içn prensipte anlaşmaya vardığı, anlaşmanın şimdilik imzalanmadığı iddia edildi.

Güney Kıbrıs hükümet sözcüsünün bankanın satış iddialarını yalanlamasına rağmen, gazete haberini geri çekmedi ve herhangi bir düzeltme vermedi. İddialara göre, Kıbrıs Popular Bank'ın satılması halinde borçlarının finanse etmek için arayışta olan Güney Kıbrıs yaklaşık 4 milyar avroluk bir kaynak elde edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler