1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Güney Sudan petrol sevkiyatına başlıyor

Güney Sudan petrol sevkiyatına başlıyor

Enerji Günlüğü - Güney Sudan'da iktidar partisi Sudan Halkın Kurtuluşu Hareketi'nin (SPLM) Genel Sekreteri ve Sudan'la yürütülen görüşmelerin Başrnüzakerecisi...

Güney Sudan petrol sevkiyatına başlıyor

Enerji Günlüğü - Güney Sudan'da iktidar partisi Sudan Halkın Kurtuluşu Hareketi'nin (SPLM) Genel Sekreteri ve Sudan'la yürütülen görüşmelerin Başrnüzakerecisi Pagan Arnıum, Güney'in petrol ihracı için tek seçeneği olan Sudan'la anlaşmaya vardıklarını, 3-4 hafta içinde sevkiyatın başlayacağını bildirdi. Güney Sudan'ın 2011'de bağımsızlığını kazanmasının ardından Sudan'la ilişkilerini normalleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Amum, "Bu iki devlet arasında düzenli ilişkinin kurulmasını istiyoruz. Güney Sudan olarak Sudan da dahil tüm bölge ülkeleriyle barışı tesis etmek istiyoruz. Tüm kaynaklarımızı bağımsız ve müreffeh bir Güney Sudan'ın kurulması için harcıyoruz. Güney Sudanlı halkın daha zenginleşmeni istiyoruz. Bu kapsamda tüm güçlü ülkelerle ilişki kuracağız" diye konuştu.

Amum, Sudan tarafıyla 9 anlaşmanın yürürlükte olduğunu hatırlatarak, bunların ağırlıklı olarak güvenlik ve petrol konularını kapsadığını söyledi. Sudan'ın istikrarlı olmasının, Güney Sudan için de önemli olduğunu vurgulayan Amum, "Bu durum, Güney Sudan'ın gelişmesine ve istikrarına da yardım edecek. Petrol sevkıyatı konusunda da anlaşmaya varıldı. Yaklaşık 3-4 hafta içinde petrol sevkıyatı başlayacak" dedi.

"TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLER HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR"

Amum, geçen salı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelere değinerek, Güney Sudan'ın birçok ülkeyle ilişkilerini hızla geliştirdiğini ve yeni ortaklara ihtiyaçları olduğunu söyledi. SPLMN Genel Sekreteri Amum, "Türkiye bizim için önemli. Türkiye bizim potansiyel ortağımız. İlişkilerimizi her geçen gün geliştiriyoruz. Türkiye, sadece Güney Sudan ile değil Afrika'nın tamamıyla ilişkilerini yeniden dizayn ediyor. Bu önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

Çin şirketlerinin Güney Sudan'daki çalışmalarına da değinen Amum, "Çinli şirketler petrol alanında yatırım yapıyor, Çinli şirketlerle anlaşmalar imzaladık. Onlarla yakın ilişkiler kuruyoruz. Çin'i de Türkiye, ABD, Fransa gibi ortak olarak görüyoruz. Kendimize daha fazla ortak arıyoruz. Güney Sudan'ın inşasında Türkiye'nin de yer almasından mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler