1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Günyar: Rüzgârda yerlilik yatırım teşvik unsuru olmalı

Günyar: Rüzgârda yerlilik yatırım teşvik unsuru olmalı

Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika CEO'su Arif Günyar, rüzgar türbini üretiminde belirli yerlilik unsurlarının rekabeti engellediğini, global rekabet unsurlarının kesinlikle göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Günyar: Rüzgârda yerlilik yatırım teşvik unsuru olmalı

Enerji Günlüğü - Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika CEO'su Arif Günyar, Türkiye’nin rüzgar sanayiinde önemli bir rol oynayabileceğini ancak sadece yerlilik kriterlerine göre değil, global rekabetçi unsurlarına göre üretim yapılması gerektiğini kaydetti.

Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika CEO'su Arif Günyar, rüzgar türbini üreticilerinin özellikle 2022 yılı savaş ve pandemi dolayısıyla bir çok kalemde yaşanan maliyet artışları nedeniyle zarar ettiklerine değindi. 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği - TÜREB, Türkiye Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Sanayi Politika Belgesi’ni açıkladığı toplantıda konuşan Günyar, bundan sonraki süreçte de türbin üreticilerinin özellikle bildiği ve güvenli olarak gördüğü Avrupa, ABD gibi pazarlarda varolacaklarını beklediklerini kaydederek, “Zira zarar edebilecek veya daha fazla risk alabilecek bir durum malesef yok. Bu esnada da özellikle türbin üreticilerinin de yine maliyeti nasıl kontrol altına alacakları konusunda çalışmaları var. Özellikle tedarik zinciri konusunda da olabildiğince bağımsız bir tedarik zinciri oluşturma yönünde de riski dağıtma yönünde çalışmalar sürdürülüyor” dedi. 

Türkiye’nin bu esnada jeopolitik konumu ve mevcut know-how ve yatırımlardan dolayı önemli bir rol alabileceğine dikkat çeken Günyar, “Ancak problemimiz şu: biz global rekabet unsurlarının kesinlikle göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü buradaki belirli yerlilik unsurlarının rekabetçilik konusunda önümüzde engel teşkil ettiğini de gördük. Ve hali hazırda da görüyoruz. Yani burada yerlilik teşvik edici bir mekanizma olması gerekiyor ve sanayimizin de sadece yerlilik kriterlerine göre değil, global rekabetçi unsurlarına göre üretim yapabilmelerini sağlamamız gerekiyor” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler