1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Gürbüz: Çatıya GES kurmak kömür santrali kurmaktan zor

Gürbüz: Çatıya GES kurmak kömür santrali kurmaktan zor

Enerji Günlüğü - Birgün Gazetesi Köşe Yazarı Özgür Gürbüz, Türkiye’de bir evin çatısına güneş santrali kurmanın, kömür santrali kurmaktan...

Gürbüz: Çatıya GES kurmak kömür santrali kurmaktan zor

Enerji Günlüğü - Birgün Gazetesi Köşe Yazarı Özgür Gürbüz, Türkiye’de bir evin çatısına güneş santrali kurmanın, kömür santrali kurmaktan daha zor olduğunu söyledi.  

Özgür Gürbüz, TMMOB adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen 11. Enerji Sempozyumu’nun Enerji Çevre ve Toplum başlıklı oturumunda konuştu. Türkiye dünyana ısıtma amaçlı güneş kollektörü kurulumunda dünyanın iki numaralı pazarı olduğu halde aynı şeyin güneşten elektrik üreten fotovoltaik sistemler için geçerli olmadığını anlattı. 

Çatı tipi GES’lerin kurulumunda belediyelerin geçmişte çatı projesi ve statik raporu istediğini hatırlatan Gürbüz, bugün de çatılarda üretilecek güneş elektriğinin vergilendirilmesiyle ilgili sorunların engel oluşturduğunu söyledi. Gürbüz “Yani Türkiye’de bir evin çatısına güneş santrali kurmak, kömür santrali kurmaktan daha zor. Kömür için ÇED raporu diye göstermelik kopyala yapıştırla bir rapor hazırlar, onay alırsınız, ama 3-5 kW’lık bir çatı tipi GES için engelleri aşamazsınız” diye konuştu.

Mehmet KARA - ADANA  

 
Önceki ve Sonraki Haberler