1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gürcistan Rusya ile Ermenistan'a gaz transit ödemesinde anlaştı

Gürcistan Rusya ile Ermenistan'a gaz transit ödemesinde anlaştı

Enerji Günlüğü - Gürcistan Rusya ile Ermenistan'a doğal gaz transit bedeli ve ek doğal gaz tedariki için iki yıllık yeni bir anlaşmaya vardı. Gürcistan...

Gürcistan Rusya ile Ermenistan'a gaz transit ödemesinde anlaştı

Enerji Günlüğü - Gürcistan Rusya ile Ermenistan'a doğal gaz transit bedeli ve ek doğal gaz tedariki için iki yıllık yeni bir anlaşmaya vardı. 

Gürcistan Başbakan Yardımcısı Kakha Kaladze dün yaptığı açıklamada, Gürcistan hükümeti ve Rus doğal gaz tekeli Gazprom'un yıllardır müzakere ettikleri Ermenistan'a gaz transit bedeli konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

İki yıl için imzalanan anlaşmaya göre, Gazprom'un transit bedelinin peşin ödenmesi ısrarından vazgeçti ve ödemeler 2017 için kısmi ödeme ve 2018 için ise nakit ödeme şeklinde olacak. 

Başbakan Yardımcısı ayrıca, Gürcistan'ın enerji ihtiyacının arttığını kaydederek, eğer gerekirse Rusya'dan her 1.000 metre küp için bir önceki yılda ödenen 215 dolar yerine 185 dolara ek doğalgaz satın alma hakkının bulunduğunu belirtti. Ermenistan ise Rus gazını bin metreküpüne 150 dolar ödüyor.

Gürcistan doğal gaz ihtiyacını çok büyük oranda Azerbaycan'dan karşılıyor ve Azerbaycan'a olan bu bağımlılığını azaltmak istiyor. Yeni anlaşma ile enerji ihtiyacının yüzde 10'unu Rusya'dan karşılayarak enerji tedariğini çeşitlendirmiş olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler