1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güriş Afyon Olgu RES`i işletmeye aldı

Güriş Afyon Olgu RES`i işletmeye aldı

Enerji Günlüğü - GÜRİŞ Holding tarafından Afyon Dinar’da kurulan, 115 MW kurulu güce sahip Olgu RES, törenle hizmete girdi. 115 MW kurulu güce sahip...

Güriş Afyon Olgu RES`i işletmeye aldı

Enerji Günlüğü - GÜRİŞ Holding tarafından Afyon Dinar’da kurulan, 115 MW kurulu güce sahip Olgu RES, törenle hizmete girdi. 115 MW kurulu güce sahip tesiste yılda 310 milyon kWh elektrik üretilecek.

Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarıyla öne çıkan GÜRİŞ Holding, Afyon’un Dinar İlçesi’nde kurduğu Türkiye’nin 4. büyük rüzgâr enerjisi santrali (RES) unvanına sahip Olgu RES'i işletmeye aldı. Tesislerin işletmeye alınma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. 40 km2 alana 50 adet 2.3 MW'lik Siemens marka rüzgar türbiniyle kurulan Olgu RES 115 MW kurulu güce sahip. Tesislerde yılda yaklaşık 310 milyon kWh elektrik üretilecek.


DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Açılış töreninde konuşan GÜRİŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, sürdürülebilirlik kavramına dayalı enerji politikasını benimsediklerini, enerji yatırımlarını da bu temelde gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu vizyon çerçevesinde, Türkiye’nin dışa bağımlılığını en aza indirecek, doğa dostu alternatif enerji kaynaklarına yöneldiklerini kaydeden Müşfik Yamantürk, bugün itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarının toplamının 2.5 milyar dolara ulaştığının altını çizdi.

GÜRİŞ, İLK 5 RÜZGARCIDAN BİRİ

Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde kurulu gücünün 2.655 MW olduğunu hatırlatan Yamantürk, "Halihazırda işletmedeki Hatay-Belen ile Hatay-Şenköy’deki RES’lere ek olarak, Afyon Dinar’da işletmeye aldığımız 115 MW’lik rüzgar enerjisi santralımızla toplam kurulu RES gücümüz 200 MW’a ulaştı. Diğer bir ifadeyle, Türkiye’nin rüzgârdan üretilen elektrik enerjisinin yüzde 7.5’ini gerçekleştiren ve dolayısıyla bu konudaki en büyük ilk 5 üretici şirketten biri haline geldik" dedi.

TÜRKİYE'NİN 4. BÜYÜK TESİSİ

Resmi açılışı gerçekleştirilen Olgu RES’in inşaatına 2012 yılında başladıklarını hatırlatan Yamantürk, 40 kilometre kare alana yayılan ve içerisinde 50 km'den fazla yol bulunan santralin kurulu güç bakımından Türkiye’nin 4. büyük tesisi olduğunu vurguladı. Yamantürk, “Bu tesisle, Dinar rüzgârını 134 bin ailenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak enerjiye çevireceğiz. Yılda yaklaşık 310 milyon kwh enerji üretecek olan Olgu RES, bunu rüzgârdan elde ederek sera gazı salımında 180 bin tonluk tasarruf sağlayacak” dedi

TÜRKİYE'DE ÜÇ RES DAHA YOLDA

GÜRİŞ Holding’in rüzgâr enerjisi alanındaki yatırımlarının devam edeceğini kaydeden Müşfik Yamantürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda finansmanı ve projeleri tamamlanmış olan Edirne, Kırklareli ve Muğla’daki RES’lerimiz var. Toplam 165.5 MW kurulu güce sahip olacak bu üç yeni santralimizin inşasına yıl sonunda başlamayı ve 2014 yılında da ticari olarak faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlarla birlikte Türkiye’de rüzgârdaki kurulu gücümüz toplam 365 MW’a ulaşacak."

KIRIM'DA DA RES YATIRIMI YAPIYOR

Kırım’da yatırımına başladıkları 250 MW’lık RES’in 125 MW’ını 2014 yılının sonuna kadar ticari olarak işletmeye almayı hedeflediklerini anlatan Yamantürk, "250 MW kurulu güce sahip Kırım'daki rüzgâr santralimizle birlikte ulusal ve uluslararası alandaki kurulu RES gücümüzün toplamı 615 MW’a ulaşmış olacak" diye konuştu.

JEOTERMAL'DE DE YENİ YATIRIMLAR

GÜRİŞ Holding’in jeotermal ve hidroelektrik gibi alanlarda da yatırımları bulunduğunu anlatan Yamantürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin jeotermal kaynaklı enerji üretiminde yaklaşık 240 MW olan toplam kurulu gücünün yüzde 20’si Aydın Germencik’te bulunan tesisimizde üretiliyor. Bu santralimiz 2009 yılından beri çalışıyor. Aydın-Germencik'te 162.5 MW’lık ikinci JES yatırımımıza başladık. Bu yatırımımızın ilk 3 ünitesini 2014 yılında, diğer ünitelerini 2015 yılında devreye alacağız. Böylece jeotermal enerjide toplam gücümüz 210 MW olacak. Ülkemizde Elektrik Enerjisi için kullanılabilir Jeotermal Enerji kaynaklarının kapasitesinin 650-900MW arasında olduğu düşünüldüğünde, Güriş Holding önümüzdeki yıllarda 210 MW’lık kurulu gücü ile yüzde 32 lik bir oranla Türkiyenin En büyük JES işletmecisi konumunda olacak."

Önceki ve Sonraki Haberler