1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güriş, Dinar RES`i Siemens’le büyütüyor

Güriş, Dinar RES`i Siemens’le büyütüyor

Enerji Günlüğü - Güriş, Dinar Rüzgâr Enerji Santrali’ne (RES) 36.8 MW’lık 16 yeni türbin daha ekleme kararı alarak Dinar RES’deki toplam gücünü...

Güriş, Dinar RES`i Siemens’le büyütüyor

Enerji Günlüğü - Güriş, Dinar Rüzgâr Enerji Santrali’ne (RES) 36.8 MW’lık 16 yeni türbin daha ekleme kararı alarak Dinar RES’deki toplam gücünü 115 MW'a yükseltiyor. Güriş Grubu iştiraki Olgu Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret AŞ, bu yeni yatırımda Siemens türbinlerini kullanacak. 

Siemens, Dinar RES yatırımının, inşaat haricindeki tüm aşamalarını üstlenmesinin yanı sıra, 11 yıl boyunca santralin servis ve bakım hizmetlerini de gerçekleştirecek. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Siemens, Türkiye’deki rüzgâr enerjisi santrallerinde 235 MW’lık bir kurulu güce ulaşmış olacak.
Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis; Güriş Grubu’nun yenilenebilir enerji hedeflerinin, Siemens’in sürdürülebilir bir dünyaya yönelik hedefleriyle örtüştüğünü söyledi.
 
RÜZGARDA EN BÜYÜK AR-GE MERKEZİ
Hüseyin Gelis, Siemens olarak dünyanın en büyük rüzgâr enerjisi Ar-Ge Merkezi’ne sahip olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Türkiye’de son teknoloji ürünlerimizle yenilenebilir enerji yatırımlarında yer alarak, Türk ekonomisine katkıda bulunmaktan son derece mutluyuz. Dinar RES’te kullanılan, Siemens olarak dünya genelinde 5 binden fazla kurulumunu gerçekleştirdiğimiz 2.3 MW’lık rüzgar türbinlerimiz, bu alanda 25 yılı bulan birikimimizin ve rüzgar enerjisindeki 17.000 MW’a yaklaşan payımızın bir ürünü. Güriş Grubu ile gerçekleştirdiğimiz bu yeni anlaşmanın, dünyanın en büyük rüzgâr enerjisi Ar-Ge Merkezi’ni açmamızla aynı döneme gelmesi bizim için daha da anlamlı. Bu merkezimizde geliştirdiğimiz yeni ürün ve teknolojileri, Güriş’in yeni yatırımlarında da değerlendirmek istiyoruz.”
 
Afyon Dinar Rüzgâr Santrali, Türkiye’nin önde gelen enerji ve inşaat şirketlerinden biri olan Güriş Grubu’nun bir iştiraki olan Mogan Enerji Yatırım Holding A.Ş’nin alt şirketlerinden Olgu Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret AŞ tarafından işletiliyor. 2012 yılı içinde imzalanan anlaşmayı takiben 2012 Aralık ayında 7 türbinin devreye alınmasıyla üretime başlayan Dinar Rüzgâr Santrali, 2,3 MW’lık, 108 metre kanat çapına sahip 22 türbinden sağladığı 50,6 MW ile başladığı üretim kapasitesini Siemens rüzgâr türbinleriyle geliştiriyor.
 
EN YÜKSEK MEVKİDE KURULU RES
Ortalama 1700 metrelik rakımlı bir alana kurularak Türkiye’nin en yüksek mevkideki rüzgâr santrallerinden biri olan Dinar Rüzgâr Santrali, Eylül 2012’de 12 yeni türbinle proje kapasitesini 78.2 MW’a yükseltti. Yeni yatırım devreye girdiğinde 115 MW’lık toplam güce erişecek olan Dinar Rüzgâr Santrali, yalnızca bölgenin değil, Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımlarından biri olma özelliği de taşıyor. Santral, üçüncü bölümün de devreye alınmasıyla yılda yaklaşık 210 bin tonun üzerinde CO2 üretimini önleyecek.
Önceki ve Sonraki Haberler