1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. GWEC: Küresel rüzgar kurulumları üç kat artmalı

GWEC: Küresel rüzgar kurulumları üç kat artmalı

GWEC, küresel iklim hedeflerine ulaşmak için dünyanın önümüzdeki on yılda üç kat daha fazla yeni rüzgar enerjisi kapasitesi kurması gerektiği konusunda uyardı.

GWEC: Küresel rüzgar kurulumları üç kat artmalı

Enerji Günlüğü - GWEC, küresel iklim hedeflerine ulaşmak için dünyanın önümüzdeki on yılda üç kat daha fazla yeni rüzgar enerjisi kapasitesi kurması gerektiği konusunda uyardı.

Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (Global Wind Energy Counci-GWEC) tarafından bugün yayınlanan Küresel Rüzgar Raporu 2021’e göre, küresel rüzgar endüstrisi COVID-19 karşısında güçlü bir direnç gösteriyor. 2020 yılında yüzde 53 artışla 93 bin MW'lık rekor yeni kapasite kurulumu gerçekleşti. Ancak iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için bu yeterli değil. Konsey, önümüzdeki on yılda küresel rüzgar enerjisi kurulumlarının üç kat artması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Bu çerçevede dünyanın her yıl en az 180 GW’lık yeni rüzgar enerjisi gücü kurması gerekiyor. Bu da sektörün ve politika yapıcıların daha hızlı hareket etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

“RÜZGAR PİYASASI ON YIL İÇİNDE HIZLA GENİŞLEMELİ”

GWEC'de Pazar İstihbaratı ve Strateji Başkanı Feng Zhao, rüzgar endüstrisinin, enerji geçişini olabildiğince verimli bir şekilde hızlandırmak için hükümetler, topluluklar ve güneş, depolama ve petrol ve gaz gibi diğer sektörlerle birlikte çalışması gerektiğini belirtti. Zhao, “Bu raporda enerji sistemi dönüşümü için analiz edilen bütün senaryolar, rüzgar piyasasının önümüzdeki on yıl içinde hızla genişlemesi gerektiğini ortaya koyuyor” dedi. 

KÜRESEL RÜZGAR KAPASİTESİ 743 BİN MW’A ULAŞTI

Toplam küresel rüzgar enerjisi kapasitesi şu anda 743 bin MW'a ulaşmış durumda. Mevcut kurulumla dünyada yılda 1,1 milyar ton CO2 emisyonu engelleniyor. Bu da Güney Amerika'nın yıllık karbon emisyonuna eşdeğer. Küresel rüzgar kurulumlarının sadece yüzde 4,75’ini denizüstü (offshore) rüzgar kurulumları oluşturuyor. 

TÜRKİYE İLK ONDA, LİDER ÇİN

Raporda Türkiye, rüzgar enerjisi piyasaları sıralamasında dünyada ilk on ülke arasında yer alıyor. Sekizinci sırada yer alan Türkiye’nin toplam küresel rüzgar enerjisi kurulumu içerisindeki payı yüzde 1,32. 

Liderliği ise 52 bin MW kurulum kapasitesi ve yaklaşık yüzde 56 pay ile Çin alıyor. Çin’i yüzde 16 bin 913 MW kurulum ve 18 payla ABD, yaklaşık yüzde 2,5 payla Brezilya takip ediyor.

ilk üçün dışında rüzgar kurulumlarında ilk on sırada yer alan ülkeler sırasıyla Norveç, Almanya, İspanya, Fransa, Türkiye, Hindistan ve Avustralya. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler