1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Hab Project’in ilk projesi Ankara’da kuruldu

Hab Project’in ilk projesi Ankara’da kuruldu

İki Mimar Mimarlık şirketinin bünyesinde ortaya çıkan ve kendi enerjisini üretebilen Hab Project’in Ankara’daki ilk projesi tamamlandı.

Hab Project’in ilk projesi Ankara’da kuruldu

Enerji Günlüğü - Hab Project Kurucu Ortaklarından Süha Afacan, projenin ortaya çıkışı, oluşum süreci ve projenin sürdürülebilirlik konusunda hangi noktada olduğunu Enerji Günlüğü’ne anlattı.

İki Mimar Mimarlık Şirketi’nin tasarım pratiğiyle ortaya çıkan The Hab Project, kendi enerjisini üretmeyi ve karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen ahşap bir yapı olarak tanımlanıyor. Hab Project’in 2016 yılında Almanya’daki bir fuar sonrasında ortaya çıkmasına rağmen fikir aşamasında kalan, pandemi sürecinde ise çalışmaları yoğunlaşan bir proje olduğunu dile getiren Hab Project Kurucu Ortaklarından Süha Afacan, bu yapıyı kurma amaçlarının kendi enerjisini üretebilen, çevre dostu yaşam alanları tasarlamak olduğunu söyledi.

KLASİK BİNAYA GÖRE 4-4,5 KAT DAHA AZ ISI GEÇİSİ

Hab Project’in enerji ihtiyacını güneş panelleri ve ısı pompasıyla karşılayabildiklerini söyleyen Süha Afacan, “Ahşaptan ana sistemimizi kuruyoruz. Sistemin arasına ciddi yalıtım blokları koyuyoruz ve bunları hiç beton kullanmadan yapıyoruz. Mühendislik olarak hesaplamalarını yaptığımız zaman klasik iyi yalıtılmış binaya göre 4-4,5 kat daha az ısı geçişimiz söz konusu. Dolayısıyla bizim klasik bir yapıya göre çok daha az enerji kaybımız var. Biz bu enerji kaybımızı da enerji pompasıyla, herhangi bir katı yakıt veya doğal gaz kullanmadan, ısı pompasıyla beslenen, güneş panellerinden beslenen bir sistem kullanıyoruz. Ama burada kapasitelerimiz çok düşüyor. Isı pompasının kapasitesi çok düşüyor. Kullandığımız enerji çok düşüyor. Dolayısıyla çok az enerjiyle binamızı ısıtıp serinletebiliyoruz” diye konuştu.

 

hab-project-ankara.JPG

“İLK PROJE 77 GÜNDE TAMAMLANDI”

Ankara’da gerçekleştirilen ilk projeyi bir firma oluşumu olarak tasarladıklarını belirten Süha Afacan, Ar-Ge çalışmalarının ardından projeyi kendi çalışma ortamları için kurduklarını, böylece mühendislik tarafı dışında, kullanıcı olarak da süreci deneyimlediklerini belirtti. Öte yandan 280 metrekarelik bir alana sahip ilk projede inşaat sürecinin 77 gün sürdüğünü ifade eden Afacan “Karmaşık bir legoyu sahada kurar gibi inşa ediyoruz” dedi.

Hab Project’in Bolu Abant’ta ve İstanbul Polonezköy’de 2 yeni projeye başlamak üzere olduğunu kaydeden Afacan, hedeflerinin Orta Avrupa’da yer almak olduğunu ve Hollanda’yla görüşme halinde olduklarını bildirdi.

FİYATLAR KONUSUNDA BELİRLENEN 3 SEGMENT

Öte yandan projenin maliyeti konusunda 3 farklı segment (step, style, star) belirlendiği aktarıldı. Bunlardan en düşük maliyetli olan step segmentinde, 150 metrekareden büyük yapılar için metrekare satış fiyatı 1190 dolarken, style segmenti için bu fiyat 1650 dolar ve star segmenti için de 1999 dolar seviyesinde kaydedildi.

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü / ANKARA

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler