1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Habaş Kocaeli’de hidrojen üretimini üç kat arttıracak

Habaş Kocaeli’de hidrojen üretimini üç kat arttıracak

Habaş, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan tesisinde doğal gazdan hidrojen üretim kapasitesini üç kat arttıracak.

Habaş Kocaeli’de hidrojen üretimini üç kat arttıracak

Enerji Günlüğü - Habaş, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan tesisinde doğal gazdan hidrojen üretim kapasitesini üç kat arttıracak.

Habaş Sınai Ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstri A.Ş. tarafından Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Uzunbey Mahallesi’nde İlave Hidrojen (H2) Üretim Ve Dolum Tesisi projesi planlanıyor. 200 milyon lirayı aşan bir değere sahip olan proje kapsamında şirket, üretimin talebe karşılık verebilmesi amacı ile  sahada işletmekte olduğu hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde hidrojen üretim kapasitesini 250 Nm3/ saatten (21,3 kg/saat) 750 Nm3/ saate (63,9 kg/saat) çıkarmayı planlıyor. İlave edilecek hidrojen üretim ve dolum tesisi mevcut tesis ile entegre olarak çalışacak.

Sahada tesisin dışında özel gazlar dolum binası, LNG tankları, hava ayrıştırma tesisi, tank imalat atölyesi gibi üniteler bulunuyor. Sahadaki 3 adet LNG tankı, 1 adet sıvı azot tankı, 1 adet sıvı CO2 tankı, sterilizasyon gazı ve CNG tüp dolum binası kaldırılacak ve yerine ilave Hidrojen Üretim ve Dolum Tesisi kurulacak. İlave kurulacak tesiste, proseste kullanmak üzere 1 adet 30 m3 sıvı azot depolama tankı bulunacak. Üretilen hidrojen ise tanka aktarılmadan direkt olarak gaz fazda tüplere, sıvı fazda kriyojenik kap ve tankerlere doldurularak muhafaza edilecek ve satışı yapılacak.

MEVCUT TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Tesiste mevcut teknoloji kullanılacak. Tesise getirilen doğalgaz, içindeki SO2 den arındırıldıktan sonra ısıtılacak ve Refomer’ da katalizörler vasıtasıyla parçalanacak. Böylece H2 ve CO açığa çıkacak. Kapasite artışıyla tesiste yılda 813.600 m3 doğalgaz ve 150.000 m3 şebeke suyu kullanılacak.

Hidrojen taşıma, ısıtma ve ağır sanayi için bir yakıt olarak kullanılabilme potansiyeline sahip. Elektrifikasyon ile kolayca ulaşılamayan sektörlerde petrol ve gazın bıraktığı boşluğu doldurmak için iyi bir alternatif olarak görülen hidrojenin temiz enerji kaynaklarından üretilmesi çevre açısından büyük önem taşıyor.

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler