1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Halil Demirdağ: Yenilenebilir doğayla uyumun en etkili aracı

Halil Demirdağ: Yenilenebilir doğayla uyumun en etkili aracı

Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, yenilenebilir enerjinin doğayla uyumlu yaşamanın en etkili aracı olduğunu söyledi.

Halil Demirdağ: Yenilenebilir doğayla uyumun en etkili aracı

Enerji Günlüğü - Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, yenilenebilir enerjinin doğayla uyumlu yaşamanın en etkili aracı olduğunu söyledi.

Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, içinde bulunduğumuz dönemin, yenilenebilir enerjiye ihtiyacın her geçen gün arttığını gösterdiğini söyledi. 

Halil Demirdağ, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada pandemi sürecinde askıya alınan güneş enerjisi yatırımlarının bir an önce devreye alınması gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu, “Yenilenebilir enerji kaynakları, doğaya zarar vermeden enerji ihtiyacının giderilmesi adına en etkili yöntem. Salgın döneminde doğada izlenenler gösterdi ki yeşil enerjiye geçiş, tüm dünyada aciliyet kazandı”. 

PANDEMİ SÜRECİ UYARICI ETKİ YAPYIOR
Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını güneş enerjisi sektörünü de derinden etkiledi. Normalleşme süreci ile birlikte öncelik verilmesi gereken konulardan birinin de bu alandaki yatırımlar olduğunu belirten Demirdağ, Birleşmiş Milletlerin (BM) 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki temasını “biyoçeşitlilik” olarak belirlediğini hatırlattı. Demirdağ açıklamasını şöyle sürdürdü, “Pandemi süreci hem doğa ile olan ilişkimizi hem de çevreye karşı sorumluluklarımızı bize hatırlatırken, yeşil enerjiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini gösterdi. Yeşil enerjiye geçiş, salgın süreci ile birlikte daha büyük bir aciliyet kazanırken, güneş enerjisinin önemi çok net bir şekilde anlaşıldı. Atıl araziler üzerine kurulan güneş tarlaları, çatı üstlerine inşa edilen GES’ler, ekonomi için katma değer yaratırken bitki ve hayvanların yaşam alanlarının korunmasını sağlıyor. İnsanlığın ortak problemi olan küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı da en iyi çözümlerden biri yenilenebilir kaynaklardır. Fosil yakıtların ürettiği ve dünyanın ısınma hızını artıran karbondioksit salınımı geleceğimizi tehdit ederken, yenilenebilir enerji kaynakları doğaya zarar vermeden ihtiyaçlarımızın giderilmesine olarak sağlıyor”.

TÜRKİYE’DE POTANSİYEL ÇOK BÜYÜK
Demirdağ, “Üstelik ülkemizin bu konuda ne kadar şanslı olduğu da ortada. Temiz ve masrafsız bir kaynak olan güneş, Türkiye’ye bol ve sınırsız enerji imkanı sunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı web sitesinde açıklanan verilere göre, ülkemizde yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat, yani günlük ortalama 7,5 saat. Buna rağmen kurulu gücümüz 6GW’ın biraz üzerinde. Biz bu rakamı ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğumuzun göstergesi olarak kabul ediyor ve tüm sanayicilerimizi güneş enerjisine yatırım yapmaya davet ediyoruz. Güneşe yatırım hem Türkiye ekonomisine hem de dünyamızın geleceğine yönelik yapılacak en önemli iyilik adımı olacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler