1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Hamdi Akın gözünü enerji depolama işine dikti

Hamdi Akın gözünü enerji depolama işine dikti

Enerji Günlüğü - Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, önümüzdeki dönemde enerji depolama teknolojileri geliştirme ve ekipman üretimi işine...

Hamdi Akın gözünü enerji depolama işine dikti

Enerji Günlüğü - Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, önümüzdeki dönemde enerji depolama teknolojileri geliştirme ve ekipman üretimi işine girmeyi hedeflediklerini belirtti.

Hamdi Akın, İstanbul’da düzenlenen 1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu: Fırsat Yılı 2018’ kapsamında düzenlenen ‘Yenilenebilir Enerjide Türkiye Modeli: Teknoloji Transferi ve YEKA Modelinin Geleceği’ başlıklı oturuma katılarak bir konuşma yaptı.

BİYOKÜTLE VE JEOTERMALE İLGİ

Akfen Holding’in bir nevi “varlık evi” gibi çalıştığını ifade eden Hamdi Akın, “Bir şirket evi gibi çalışıyoruz. Sıfırdan şirket üreten ve bu ürettiğimiz şirketlerin hisselerini dışarıya pazarlayan bir grup olarak bizi düşünebilirsiniz” dedi. Sekiz yıl önce enerji sektörünün yenilenebilir enerji kolunda faaliyet göstermeye karar verdiklerini anlatan Hamdi Akın “Hidrolik alanda projeler geliştirdik ve nehir santrallarıyla 240 MW kadar kurulu güce ulaştık. Daha sonra rüzgar ve güneş konusu çok popülerleşti. İki sene öncesinde de rüzgar ve güneş konusunda yenilenebilir enerjiye daha geniş spektrumdan bakmaya başladık” dedi.

IFC VE EBRD’Yİ ORTAK ETTİ

Gelecek hedefleri doğrultusunda belli oranlarda hisse satışıyla şirketin içerisine para girmesini sağladıklarına dikkat çeken Hamdi Akın “Biz de bu amaçla yenilenebilir enerji şirketimizde EBRD ve IFC ile masaya oturduk. İki tane yatırımcı bankanın özkaynak temini yoluyla bunlar bizim stratejimizi beğendiler. Ve bu stratejiye biz de yatırım yapmak isteriz dediler. Her ikisi de yüzde 16’şar hisse alarak şirketimize bir özkaynak koydular. Özkaynakla biz büyüme trendimizi devam ettirdik” diye konuştu.  

AKFEN’İN HEDEFİ 2020’DE 1000 MW KURULU GÜÇ

Şu anda inşa halinde olanlarla birlikte 600 MW’lik kurulu güce ulaştıklarını açıklayan Hamdi Akın şöyle dedi:

“Rüzgarda ve güneşte bir kısmının inşası devam ediyor. Hedefimiz elde ettiğimiz yeni sermaye ile birlikte 2020 senesinde 1000 MW kurulu güce ulaşmak. Eğer sermayemiz yetmezse yine ufak bir hisse satıp şirketin içerisine sermaye olarak koyacağız. Ve bu sağladığımız sermaye ile büyümemize devam edeceğiz. Önemli olan şirketimizin büyümesi. Hissemizin miktarının azalmış olması elbette önemli ama değerlenmiş olması daha önemli.”

HİSSELERİ ‘KAMUOYU’NA DEVREDECEK

Akfen Holding’in 2020-2021 yılları içerisinde halka açarak ya da blok hisse satışı yoluyla enerji şirketindeki kendi paylarını minimuma indireceklerini kaydeden Hamdi Akın şöyle devam etti:

“Ve artık bu şirket tamamen hisseleri oldukça kamuoyuna dağılmış, kamunun bir şirketi olarak özel sektör tarafından yönetilen ama hisseleri her yatırımcının elinde bulunan bir şirket haline dönüşecek ve çok sıhhatli bir hale gelecek. Ve o şirket adeta ölümsüzleşecek. Yenilenebilir enerjiyi tercih etmemizin nedeni zaten bunun ileriye doğru daha kıymetli hale gelmesi.”

DÜNYA YENİLENEBİLİR ENERJİYİ KONUŞUYOR

Dünyanın her yerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına çok talep olduğuna dikkat çeken Hamdi Akın şunları söyledi:

 “Amerikasından Çin’ine kadar dünya yenilenebilir enerjiyi konuşuyor. Dünya güneşi, rüzgarı konuşuyor. Dünya bu kaynaklardan alınan enerjiyi depolamayı konuşuyor. Eğer bunları depolanabilirse ki bu artık çözüldü, artık genel enerji kaynaklarının çok fazla önemi kalacağını düşünmüyorum. Çünkü rüzgar, güneş limitsiz kaynaklar. Bizim için önemli olan ileride çok kıymetli olabilecek varlıklar yaratmak. Şimdi elimizde rüzgar, güneş ve hidroelektrik varlıklarımız var. Biyoenerji ve jeotermal de bizim görüş alanımız dahilinde. Oralara da yatırım yapabiliriz.”

ENERJİ DEPOLAMA KONUSU

Rüzgar ve hidroelektrik santrallerinin 24 saat çalıştığını hatırlatan Hamdi Akın, burada üretilen elektriğe yönelik 24 saat kesintisiz talep gelmediğine dikkat çekti. Bu yüzden arz ve talebin dengelenmesi ihtiyacı nedeniyle depolama gibi bir ihtiyacın ortaya çıktığını ifade eden Hamdi Akın “Bunun için depolama meselesi dünyanı gündeminde. Şu ana kadar çok büyük mesafelerin alındığını izliyoruz. Türkiye’de de Enerji Bakanlığı’nın ciddi bir çalışması var. Önümüzdeki aylarda Türkiye bu alanda ciddi bir atılım yapacak Enerji Bakanlığı’nın liderliğinde. Sanıyorum biz de bu oyunculardan bir tanesi olabiliriz.” dedi.

AKFEN ENERJİ DEPOLAMA İŞİNE GİRECEK

Herkesin kendi enerjisini ürettiği bir noktaya doğru gidildiğini, en azından evler bazında bunun çözümleneceğini ifade eden Hamdi Akın, “Belki de şirketler konutları hedefleyen bir enerji üretimi yapmayacak hale gelecek. Yapsa da belki talep bulamayacak çünkü herkes kendi enerjisini üretiyor olacak. Fabrikalar da kendi enerjilerini kendilerinin üreteceği bir sistem ortaya çıkacak. Yeni enerji kaynakları ortaya çıkacak. Storage konusu önümüzde 70-80 yıla damgasını vuracak. Onun için biz bu konuya çok sıcak bakıyoruz. Yeni birtakım şeyler de düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler