1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hamitabat yenilenecek, inşaat Şubat`ta başlıyor

Hamitabat yenilenecek, inşaat Şubat`ta başlıyor

Enerji Günlüğü - Limak Holding, özelleştirmeden devraldığı Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali'ni yenileyecek. Mevcut ünitelerin yanına kurulmak üzere...

Hamitabat yenilenecek, inşaat Şubat`ta başlıyor

Enerji Günlüğü - Limak Holding, özelleştirmeden devraldığı Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali'ni yenileyecek. Mevcut ünitelerin yanına kurulmak üzere 600 MW'lik iki yeni ünite için beş teklif alındı. Ocak'ta firma seçilecek, Şubat'ta inşaat başlayacak.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, taahhüt işlerinin yanı sıra, çimento ve enerji alanındaki yatırımları süren Limak Grubu'nun, yeni yatırımlar için de hazırlıklarına devam ettiğini söyledi. "Türkiye’nin büyümesine inanmış bir grubuz. Yatırımlar devam edecek" diyen Özdemir, Enerji Günlüğü'ne şu bilgileri verdi.

"Pınarhisar Çimento fabrikasında günde 2 bin tonluk klinker üretim kapasitesini 6 bin 500 tona çıkarmak üzere 150 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Bir kısmını 2014'ün mart ayında, bir kısmını da Temmuz'da devreye sokacağız. Pınarhisar'daki gibi bir projeyi Balıkesir'de de yapıyoruz. Balıkesir Çimento günde bin 250 ton klinker kapasiteye sahip. Bunu 2 bin 500 tona çıkarıyoruz. Fabrika iki misli kapasiteye çıkacak. Bunun yatırım maliyeti de 50 milyon dolar. Ona başladık, 2014 Haziran ayında devreye girecek. Türkiye’nin büyüyeceğine bakarak bunu yaptık."

HAMİTABAT'A 1200 MW'LİK YENİ KAPASİTE

Özelleştirmeden devraldıkları Hamitabat Termik Santrali'nin halen yüzde 38 gibi düşük bir verimlilikle çalıştığı bilgisini paylaşan Nihat Özdemir, "Ama biz bunu bilerek aldık. Hamitabat şu anda, ihtiyaç olduğunda devreye giren bir santral. Türkiye’nin en kilit santrallerinden biri. Santral bu haliyle çalıştırılacak değil, yeni santral kurmak lazım. Yüzde 60 verimli iki tane 600 MW'lik ünite kurmak üzere hazırlıklarımız sürüyor. Tekliflerini aldık, şimdi onları değerlendiriyoruz. Yatırım tutarı 500 milyon dolar. Ocak ayı içerisinde bu projeyi kiminle yapacağımıza karar vereceğiz. Şubat ayından itibaren de o yatırıma başlayacağız."

HEDEF HAMİTABAT'I 2400 MW'YE ÇIKARMAK

Özdemir'in verdiği bilgiye göre, Hamitabat'a kurulacak 600'er MW'lik iki yeni ünitenin 2016 yılında devreye girmesi hedeflniyor. Nihat Özdemir, iki yeni ünitenin mevcut ünitelerin yanına koyulacağını belirterek, "Yerimiz müsait. İleride kapasite artışı da olabilir" dedi. Özdemir, mevcut eski ünitelerin yerine 2 yeni ünite daha eklenerek, dört üniteden oluşan toplam 2400 MW'lik kapasiteye ulaşılabileceğini ifade etti.

YATAĞAN VE ÇATALAĞZI'NA TALİP

Nihat Özdemir, Limak olarak kömüre dayalı yatırımla ilgili çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. "Hidrolikte varız, 800 MW kurulu güce geldik. 1200 MW'lik Hamitabat var. Hem ithal, hem yerli kömüre dayalı elektrik santrali yatırımı yapma ortamı arıyoruz. Kömür arıyoruz, müracatlarımız var, çalışıyoruz" diyen Nihat Özdemir, üretim özelleştirmeleriyle de ilgilendiklerini aktardı. Özelleştirmeye çıkarılan Yeniköy, Kemerköy, Yatağan ve Çatalağzı kömür santralleriyle ilgileneceklerini belirten Özdemir, bu ihalelere tek başlarına ya da konsorsiyum olarak katılabileceklerini açıkladı.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler